1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Objavljen drugi evropski indeks rodne ravnopravnosti

Objavljen drugi evropski indeks rodne ravnopravnosti

rodna ravnopravnost

 
Evropska unija je i dalje tek na pola puta ka rodnoj ravnopravnosti, pokazuje novi Indeks rodne ravnopravnosti koji je izradio Evropski institut za rodnu ravnopravnost (EIGE).

Prvi indeks objavljen je 2013. godine, a nova publikacija prikazuje i poredi podatke iz 2005, 2010. i 2012. kako bi se ustanovilo koliko su države članice EU napredovale u tom periodu. 

Zaključak je da je napredak u odnosu na situaciju iz 2005. mali – ukupni skor se povećao sa 51.3 na 52.9 (od 100) u periodu između 2005. i 2012. godine. Takođe, progres među zemljama je neujednačen – neke države su napredovale, dok su druge nazadovale. „Značajne razlike u napredovanju među državama članicama održavaju različite izbore prioriteta i različite pristupe u implementaciji ciljeva i politika EU“, kaže direktorka EIGE, Virginija Langbak.

Indeks rodne ravnopravnosti procenjuje jednakost između muškaraca i žena u šest ključnih oblasti (zaposlenje, novac, znanje, vreme, moć i zdravlje), a kao dve dodatne oblasti ispituje zastupljenost nasilja nad ženama i intersekcionalnih nejednakosti. Uspešnost država meri se njihovom efikasnošću u zatvaranju rodnih jazova u ključnim oblastima i izražava se na skali od 1 do 100, gde 100 predstavlja najbolju situaciju. 

Bitno je istaći da je za visok skor potrebno ne samo odsustvo razlika između žena i muškaraca, već i sličnost rezultata sa rezultatima najuspešnijih zemalja u datoj oblasti. To znači da se smanjeni rodni jazovi u npr. nezaposlenosti, čiji uzrok je ekonomska kriza, ne posmatraju kao indikator povećane rodne ravnopravnosti, već kao pokazatelj negativnog uticaja na celu populaciju.

Najveći napredak primećen je u oblasti moći, sa 31.4 2005. do rezultata od 39.7 u 2012-oj. Najniži skor na nivou EU je u oblasti vremena (37.6), što odražava nejednaku raspodelu neplaćenog rada u privatnoj sferi.

Države čiji rezultati su značajno iznad EU proseka su Danska, Finska, Holandija i Švedska, a konstantan napredak (kako u periodu 2005-2010, tako i u periodu 2010-2012) u rodnoj ravnopravnosti zabeležen je u 10 država: Finskoj, Sloveniji, Irskoj, Danskoj, Estoniji, Letoniji, Češkoj, Poljskoj, Italiji i na Kipru. Opadajući rezultat u oba perioda pokrivena istraživanjem zabeležen je u Ujedinjenom Kraljevstvu, Litvaniji, Hrvatskoj, Slovačkoj i Rumuniji.

Uopšteni zaključak izveštaja je da su žene u lošijem položaju u svim ključnim oblastima, mada je primećen napredak po pitanju zarada i participacije na tržištu rada. U istraživanju su takođe uspostavljene korelacije između određenih ekonomskih i socijalnih parametara i rezultata indeksa. Na primer, pokazalo se da viši skorovi na indeksu koreliraju sa višim BDP-om, višim stepenom socijalne zaštite, manjom nezaposlenošću mladih, većim brojem žena u upravnim odborima i većim izdavanjima za zdravstvenu negu. 

Zanimljiv je i podatak da države u kojima je zabeležena veća učestalost nasilja nad ženama uglavnom imaju bolje skorove na indeksu. Iz EIGE objašnjavaju da u zemljama gde je rodna ravnopravnost veća uglavnom postoji i veće poverenje u pravosudne institucije, tako da se nasilje češće otkriva.

Indeks u celini možete čitati ovde, a pregled stanja po državama možete naći ovde.

Izvor: Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…