Obezbediti pristup vodi za piće u najugroženijim romskim naseljima

voda

Beograd, 10. decembar 2020, Beograd – Alijansa protiv diskriminacije Roma je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, ukazala na potrebu hitnog rešavanja nedostatka pristupa čistoj vodi u 159 podstandardnih romskih naselja u kojima žive 32.843 osobe.

Pravo na vodu za piće jedno je od osnovnih ljudskih prava a nedostatak pristupa bezbednoj vodi za piće u vreme pandemije kovid-19 je najveća povreda ljudskih prava, navela je Alijansa i istakla da je stanje u podstandardnim romskim naseljima na ivici humanitarne katastrofe, a posebno su ugroženi Romi koji se bave prikupljanjem sekundarnih sirovina.

„Bez dovoljno prihoda, bez mogućnosti da obavljaju poslove u neformalnoj ekonomiji, bez struje, vode i zaštitne opreme protiv korona virusa Romi i Romkinje prepušteni su sami sebi, zavise uglavnom od humanitarne pomoći koju im povremeno obezbeđuju međunarodne organizacije“, dodala je Alijansa.

Podsetivši da se poslednjih 20 godina posebna pažnja se poklanja romskoj populaciji, Alijansa je navela da situacija na terenu ukazuje da je ona samo deklarativna bez jasne političke podrške koja bi vodila rešavanju njihovog teškog položaja.

Alijansa je pozvala društvo na odgovornost, tolerantnost i jednakost, kao i na odgovornost nadležnih organa u sprovođenju zakona.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…