Obeshrabrujuće je što novinari napuštaju svoju profesiju

Boryana Dzhambazova je freelance novinarka iz Sofije, Bugarska, koja je karijeru počela 2005. godine. Pisala je o različitim temema – od ekonomskih i političkih dešavanja do socijalnih tema i ljudskih prava – za bugarske i strane publikacije. Njeni tekstovi objavljivani su u medijima kao što su New York Times, Business Week, Fast Company, Global Post i drugi.

Za Medija centar Sarajevo govori o novinarstvu i medijskim slobodama u Bugarskoj, o svojoj karijeri.

Zbog čega si izabrala da budeš freelancer umesto da imaš „stalni posao“?

Nažalost, tabloidno novinarstvo dominira u bugarskim medijima. Kao rezultat toga – loše novinarstvo, priče pune govora mržnje i rasizma, postale su uobičajene. Mnoge publikacije su se dokopale pozicije da kao “psi čuvari” nadgledaju rad vlade a onda se pretvorile u bojažljive pudlice. To je upravo novinarstvo kakvim se ne želim baviti i zato sam postala freelancer. Uživam u tome što imam slobodu da izaberem priče na kojim radim i što mogu praviti vlastiti raspored. Ipak, mnogo je teže zaraditi dovoljno na ovaj način, posebno radeći u Bugarskoj i generalno na Balkanu, gde je freelance koncept i dalje neobičan.

Kao Fulbright stipendista imala si priliku da živiš i radiš u SAD. Šta ti je bio najveći profesionalni dobitak u periodu provedenom tamo?

Pohađala sam master studije o novim medijima u New Yorku. Bilo je to prilično zanimljivo iskustvo jer je program bio veoma praktičan i orjentisan na projekte, posebno u poređenju sa edukacijom koja se nudi u Bugarskoj i koja se fokusira najviše na teoriju. Bilo je sjajno raditi sa novinarima i urednicima iz medija kao što su New York Times, ProPublica, Quartz, Forbes, WSJ i dr, koji su često bili gosti na našim predavanjima. Za moju tezu sam se udružila sa startupom u New Yorku i naučila kako funkcioniše publikacija koja je novi medij. SAD su mnogo naprednije kad je reč o medijskim inovacijama. Imala sam priliku da eksperimentišem sa novim načinima na koje se može ispričati priča i da bolje razumem medijsko preduzetništvo, nešto što retko viđamo u balkanskoj medijskoj industriji.

Duže vremena si sarađivala sa poznatom i nagrađivanom novinarkom Belindom Hawkins. Šta je rezultat te saradnje?

Kolega me povezao sa Belindom 2010. godine kad je bila u Sofiji i radila na dokumentarnom filmu o suđenju protiv mladog Australijanca, koji je kasnije osuđen na 20 godina zatvora. Pomogla sam joj sa dokumentarcem ali sam joj asistirala i tokom kontinuiranog prekograničnog rada na istraživanju ovog slučaja. Iako je izveštavanje bilo fokusirano na taj slučaj, detaljno posmatranje suđenja razotkrilo je mnogo veći problem – nedostatke bugarskog pravnog sistema. Projekat se kasnije pretvorio u knjigu pod nazivom “Noćna mora svakog roditelja“. Provele smo mnogo meseci analizirajući medijsko izveštavanje sa suđenja, prisustvujući saslušanjima, intervjuišući izvore, sudije i borce za zaštitu ljudskih prava,  analizirajući hiljade stranica sudskih dokumenata.

Osim te saradnje, možeš li opisati neke od svojih priča i istraživanja na koje si posebno ponosna?

U 2011. godini imala sam priliku da posetim Demokratsku Republiku Kongo, kao deo novinarskog stipendijskog programa. Bio je to jedan od mojih prvih – i jedan od najuzbudljivijih – zadataka da izveštavam iz inostranstva. Zajedno sa partnerom iz Konga uradila sam priču o ženama iz istočne provincije South Kivu koje na leđima nose teret, robu tešku oko 90 kilograma. Imala sam priliku da pišem o gender problemima u toj državi i da svedočim tek drugim demokratskim izborima u istoriji te države. Dok sam bila tamo shvatila sam da želim više izveštavati o međunarodnim dešavanjima, pre svega kad je reč o ljudskim pravima i pravima manjina.

Moje učešće u programu Balkanska stipendija za novinarsku izuzetnost rezultiralo je pričom o rastućoj kulturi tehnoloških startupa na Balkanu. Zaista sam uživala u nekoliko meseci provedenih u istraživanju i pisanju ove priče, koja nudi drugačiji pogled na region uglavnom prikazanu kroz prizmu korupcije i siromaštva. Nedavno sam provela nekoliko meseci putujući i izveštavajući iz Jugoistočne Azije. Trenutno radim na pričama o problemima urođeničkih zajednica na Tajlandu i u Kambodži.

Kako bi opisala trenutno stanje u bugarskim medijima? Je li izveštavanje slobodno, postoje li pritisci na novinare?

Prema poslednjem World Press Freedom Index, organizacije Reporteri bez granica, Bugarska ima najlošije medijske slobode u Evropskoj uniji. U poređenju sa 2007. godinom, Bugarska je pala za 55 mesta – sa 51. na 106. Najveći problem je medijsko vlasništvo – nema transparentnosti u tome odakle dolazi novac. Kao rezultat toga imamo rašireno političko i ekonomsko uplitanje u uređivačku politiku medija, što takođe dovodi do autocenzure. Nažalost, nezavisno novinarstvo je retka pojava. Veoma malo medija mogu sebi priuštiti analitičke tekstove i značajno istraživačko novinarstvo. Nedavno je vladino telo, nadležno da osigura stabilnost bankarskog sistema, nametnulo visoke kazne određenim publikacijama i zahtevalo od njih da otkriju izvore za priče koje su pokazale probleme u bankarskom sektoru – potez koji su mnogi novinari videli kao pokušaj da ih se ućutka. Na kazne je uložena žalba na apelacionom sudu. Mnogi novinari su napustili svoju profesiju i počeli raditi druge poslove, što je prilično obeshrabrujuće.

Da li mediji vode računa o profesionalnim standardima ili se izveštavanje zasniva na senzacionalizmu i skandalima?

Bugarski mediji su usvojili Etički kodeks 2004. godine. Ipak, kako sam već spomenula, mnogi mediji narušavaju osnovne novinarske standarde – da služe javnosti, da traže istinu i izveštavaju istinito, da poštuju one o kojima pišu. Neki se više uopšte ne trude da verifikuju priče pre nego ih objave, već idu sa loše napisanim tekstovima punim rasizma i homofobije. Kad je reč o elektronskim medijima, primetan je nedostatak kvalitetnog analitičkog i istraživačkog novinarstva, a u televizijskim programima dominiraju rijaliti i zabavni programi koji im služe da povećavaju gledanost.

A šta je sa pristupom informacijama? Kakav je zakon i da li ga institucije poštuju?

U Bugarskoj je zakon koji se odnosi na slobodan pristup informacijama usvojen pre 15 godina. Od tada, pristup informacijama je značajno uznapredovao i zakon je postao ključni alat za mnoge istraživačke novinare u zemlji. Zahvaljujući naporima fondacije Program za pristup informacijama (AIP), nevladine organizacije koja promoviše pristup informacijama i pomaže novinarima da koriste zakon, brojne institucije i vladina tela su postali transparentniji. Ipak, neki funkcioneri i dalje pokušavaju naći rupe u zakonu kako bi odbili pristup informacijama. Pre nekoliko godina pomagala sam kolegama iz Srbije da dođu do informacija o jednom suđenju. Ipak, sud je odbio moj zahtev i bez obzira na pomoć AIP-a i žalbu na takvu odluku, na kraju smo izgubili i nismo došli do traženih informacija.

Izvor: Medija centar Sarajevo

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…