Obeleženo 170 godina od osnivanja KPZ Požarevac (Zabela)

Foto: Tanjug

Beograd – Sistem izvršenja krivičnih sankcija doživeo je u proteklih 10 godina „tektonske“ promene u pogledu humanog izvršenja kazne zatvora i poboljšanja materijalnih uslova u kojima borave osuđena i pritvorena lica.

To je izjavio direktor Uprave Dejan Carević na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 170 godina od osnivanja KPZ Požarevac (Zabela).

On je podsetio na izveštaje Saveta Evrope koji u protekle dve godine pokazuju da Srbija ima adekvatne smeštajne kapacitete zahvaljujući intenzivnoj izgradnji i rekonstrukcijama, navodi se u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Carević je rekao da je ovaj zavod od 2018. do danas dobio tri moderna paviljona za smeštaj skoro 670 osuđenika, kao i da je plan da se do kraja godine počne sa izgradnjom još dva paviljona za smeštaj 432 osuđena lica.

On je naveo da zahvaljujući ogromnim radovima Okružni zatvor u Beogradu, koji je i najveća pritvorska jedinica, danas ima za skoro 40 odsto povećane smeštajne kapacitete, a da su rekonstrukcije i radovi izvođeni sa posebnim osvrtom na ustanove u kojima su osetljive kategorije poput žena i maloletnika.

Carević je dodao da je u KPZ za žene u Požarevcu 2019. godine otvoren nov paviljon i da je u toku izgradnja još jednog, a da su nove smeštajne jedinice izgrađene i u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, KPZ za maloletnike u Valjevu, Okružnom zatvoru u Leskovcu koji je dobio moderan kompleks za smeštaj 200 lica.

Humanost je osnovna misao kada ljudi pomisle na školstvo, zdravstvo i svaki drugi sektor u čijem fokusu su ljudi. Ali, humanost jednog društva meri se i načinom ophođenja prema onima koji su u najvećem riziku da budu marginalizovani„, naglasio je Carević.

On je poručio i da najbolji tretman u zavodu ne može da ima trajan pozitivan uticaj na osuđenog ukoliko društvo nije spremno da ga prihvati i pomogne mu da prevaziđe sve prepreke koje mogu da se pojave po njegovom ponovnom uključivanju u zajednicu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…