Obeležen Međunarodni dan sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu

Aušvic

Beograd, 02. avgust 2020. – Međunarodni dan sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu, obeležava se 2. avgusta kao dan sećanja na 2.897 Roma ubijenih u koncentracionom logoru Aušvic u Poljskoj.

Ovaj datum je takođe prihvatio i Savet Evrope, a na inicijativu romskih organizacija, obeležava se širom Evrope.

Za vreme Drugog svetskog rata ukupno je, u celom svetu, ubijeno oko 1,2 miliona Roma, ali konačni broj nikada neće biti utvrđen.

Tokom Drugog svetskog rata, na tetitoriji tadašnje Jugoslavije, usvojeni su zakoni u okviru kojih su donesene odredbe o rasnoj pripadnosti, kojima se legalizovao progon Roma i Jevreja.

Tokom jula 1942, veliki broj Roma iz Srbije, Bosne i Hrvatske, deportovani su u Jasenovac. Za razliku od većine drugih zatočenika u ovom koncentracionom logoru, oni nisu identifikovani imenom po dolasku u logor.

Zajedno s Jasenovcem, Romi su ubijeni i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacija na teritoriji današnje Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i delova Republike Srbije.

U početku se logor nalazio u selu Uštica, a mesto je kasnije nazvano „Ciganski logor“. Kasnije su prebačeni u selo Gradina na drugoj obali Save, mesto na kome su Romi masovno mučeni i ubijani.

Kako tačni podaci o broju romskih zatvorenika nisu čuvani, a većina Roma tada nije bila upisana u evidencije, škole i druge spise, tačan broj Roma ubijenih u Jasenovcu je nemoguće utvrditi.

O obimu genocida najbolje govori činjenica da je prema popisu stanovništva iz 1948. godine na području današnje Jugoslavije živelo samo 72.755 Roma, a pre rata više od 200.000 lica koja su se izjašnjavali kao pripadnici romske zajednice.

Romski holokaust zahvatio je veći deo Evrope i rezultirao ubistvima.

Desetine hiljada Roma ubijeno je u nacističkom koncentracionom logoru Aušvic, a jedna od najtragičnijih epizoda dogodila se u noći 2-3 avgusta 1944. godine, kada su nacisti ubili poslednju grupu od 2.897 Roma.

U ovom zloglasnom logoru, ubijeno je više od 1,3 milliona ljudi. Ogromnu većinu žrtava činili su Jevreji iz svih delova Evrope koje su okupirali nacisti. U Aušvicu je ubijeno skoro milion Jevreja. Nemačka država je u kompleksu Aušvica usmrtila i oko 75.000 poljskih civila, 15.000 sovjetskih ratnih zarobljenika, 55.000 Roma i Sinta, kao i homoseksualaca i političkih zatvorenika.

U znak sećanja na ovaj događaj, Savet Evrope, na inicijativu brojnih romskih organizacija, proglasio je 2. avgusta Međunarodnim danom sećanja na romske žrtve genocida u Drugom svetskom ratu. Svake godine toga dana na romskom groblju u Uštici okupljaju se mnogi Romi i prijatelji romske zajednice odajući počast nevinim žrtvama ovog užasnog logora., prenosi portal Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…