Obeležen jubilej 100 godina od rođenja Duška Radovića

Duško Radović

Beograd – Veliki jubilej sto godina od rođenja Duška Radovića obeležen je u Malom pozorištu „Duško Radović“.

Dušan Radović (Niš, 29. novembar 1922 – Beograd, 16. avgust 1984) je bio srpski pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik.

Duško Radović je imao poseban odnos prema deci, govorio je da za njih treba pisati kao za odrasle, samo mnogo bolje. Malim slušaocima prvi se obratio sa „Poštovana deco„.

Generacije i danas stasavaju uz njegovog „Strasnog lava“ i „Kapetana Piplfoksa„, a pamte ga i po kultnim emisijama „Na slovo na slovo„, „Hiljadu zašto“ i „Poletarac„.

Sve što raste, htelo bi da raste„, himna je manifestacije „Radost Evrope“ koja se održava u Beogradu od 1969. godine.

Napisao je scenarije za brojne emisije, medu kojima je i „Na slovo na slovo“ sa Mićom Tatićem i lutkom Aćimom u glavnim ulogama.

Najpoznatiji je po kultnoj emisiji „Beograde, dobro jutro“ u kojoj je od 1976 do 1983. godine slušaoce Studija B zabavljao aforizmima, objavljenim u tri knjige prodate u 300.000 primeraka.

Bio je autentičan i inovativan stvaralac, društveni kritičar, analitičar i neprevaziđeni poznavalac našeg mentaliteta, zato mnogi smatraju da je jedinstven fenomen naše kulture.

U Malom pozorištu „Duško Radović“ je održano posebno veče na kojem su o „Dobrom duhu Beograda“ govorili, između ostalih, Matija Bećković, autorka kapitalne monografije „100 godina Duška Radovića“ Zorica Hadžić, Bisera Velentanlić, za koju je kao i za Arsena Dedića pisao pesme.

Veliki jubilej obeležava se širom Srbije, a Matica srpska u Novom Sadu naredne nedelje organizovaće skup „Duško Radović za velike, a malo i za male„.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…