Obeležavanje Dana Evrope u Srbiji

Beograd, 08. maj 2017. (euinfo.rs) – Delegacija EU u Srbiji i EU info centar nizom manifestacija obeležavaju Dan Evrope, 9. maj, a tim povodom će i više ambasada zemalja članica EU u Beogradu ove nedelje organizovati dan otvorenih vrata.

Povodom Dana Evrope grupa učenika srednjih škola će u utorak, 9. maja, otputovati na studijsko putovanje u Sloveniju, Austriju i Mađarsku, dok će u EU info centru (Kralja Milana 7) biti uručene nagrade učesnicima konkursa i debate na Fejsbuku o ulozi mladih u evropskoj budućnosti Srbije.

Delegacija EU u Srbiji i EU info centar ne obeležavaju Dan Evrope samo na sam dan, 9. maj, već organizuju niz manifestacija tokom mesec dana, odnosno Meseca Evrope.

U okviru aktivnosti povodom Dana Evropa, u Novom Sadu će 8. maja, a 11. maja u Nišu, biti otvoren Evropski filmski festival. Festival, koji se organizuje u saradnji sa ambasadama članica EU, biće zatim organizovan u maju i junu u još pet gradova Novom Sadu, Nišu, Leskovcu, Negotinu i Šapcu. Na repertoaru je 15 filmova – naboljih ostvarenja savremene evropske produkcije.

Oko 60 učenika srednjih škola će 9. maja, otputovati na studijsko putovanje u Sloveniju, Austriju i Mađarsku u okviru takmičenja koje je Delegacija EU organizovala u sklopu projekta Evropski dnevnik. Oni će na putovanje koje će trajati do 13. maja, krenuiti u 8.00. Mesto polaska je ugao Topličinog venca i Pop Lukine.

Nagrađeni su đaci i profesori iz Uba, Niša, Čačka, Novog Sada, Subotice, Beograda, Babušnice, Despotovca, Leskovca i Bačke Palanke.

Na Dan Evrope biće uručene nagrade za učesnike konkursa i debate koja je organizovana na društvenoj mreži Fejsbuk o ulozi mladih u evropskoj budućnosti Srbije. Svečana dodela nagrada i koktel održaće se u utorak, 9. maja, od 12.00 u EU info centru (Kralja Milana 7).

Više ambasada država članica EU će ove nedelje, uz podršku EU info centra, organizovati dane otvorenih vrata.

Ambasada Belgije će organizovati dan otvorenih vrata  za studente u sredu 10. maja u 10.30.

Pedstavnici medija koji su zainteresovani da isprate događaj mogu da se akredituju do srede, 9. maja, do 16.00. Novinari, snimatelji i fotografi moći će da uđu u ambasadu Belgije (Krunska 18) 10. maja od 10.15.

Ambasada Finske će dan otvorenih vrata organizovati u četvrtak, 11. maja, a Slovačke u subotu, 13. maja.

Dan Evrope će nizom događaja obeležiti i 12 biblioteka iz mreže EUTEKA koju je oformila Delegacija EU

EU info centar će u subotu, 13. maja, organizovati prenos finalne večeri Evrovizije.

Tokom Meseca Evrope, u Novom Sadu će u petak, 19. maja, biti predstavljeni projekti u okviru Erazmus+ programa, u čemu će učestvovati učenici iz Francuske, Nemčake i Srbije.

U Skupštini Srbije će u sredu, 24. maja, biti organizovana završna debata u okviru Evropske škole debate, projekta koji realizuje EU info centar u Beogradu.

Organizovana je i izložba "Sve ujedinjenija EU" o razvoju EU od potpisivanja Rimskih ugovora. Izložba je otvorena u Beogradu 26. aprila, a tokom godine će moći da je vide i građani drugih mesta u Srbiji.

Organizovana je i izložba o rezultatima pomoći EU Srbiji a biće izloženi i grafiti posvećeni kreativnosti i snazi EU koji su izrađeni uz podršku Delegacije EU.

U okviru aktivnost povodom Dana Evrope u Zrenjaninu je 5. maja održan sajam projekata EU i manifestacija Evropsko selo u okviru koje su učenici iz 27 osnovnih škola predstavili zemlje članice EU.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…