Obeležavanje 75 godina od početka Nirnberških procesa

Nirnberški proces

Berlin, 20. novembar 2020. – U Nemačkoj se obeležava 75. godišnjica početka Nirnberških procesa na kojima se sudilo čelnicima takozvanog Trećeg rajha.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer istakao je značaj tog događaja za svetsku istoriju.

„Suđenje vodećim ratnim zločincima u Nirnbergu je predstavljalo revoluciju. Ovaj proces je ispisao ne samo pravnu, nego i svetsku istoriju“, rekao je nemački predsednik.

On je dodao da su Nirnberški procesi važni za kasniji pristup međunarodnom pravu.

„Međunarodno pravo je do otvaranja ovih procesa pre 75 godina bilo pitanje država, a ne pojedinaca. Baz suđenja u Nirnbergu ne bi bilo Međunarodnog suda u Hagu“, rekao je Štajnmajer, prenosi Hina.

Obeležavanje u Nirnbergu se zbog pandemije korona virusa odvija preko interneta, a skupu bi preko video-linka trebalo da se obratiti i jedan od glavnih tadašnjih tužitelja Bendžamin Ferenc, kao i ministri spoljnih poslova zemalja pobednica Drugog svetskog rata.

U zgradi suda u Nirnbergu, koja je izabrana između ostalog i zbog toga što je bila jedna od retkih zgrada suda u Nemačkoj koja je ostala netaknuta tokom rata, 20. novembra 1945.  započeli su procesi glavnim optuženicima za ratne zločine počinjene u vreme Trećeg rajha.

Optuženim nemačkim nacional-socijalistima sudilo se po četiri tačke optužnice: za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, podsticanje agresije i podsticanje ili učešće u zločinima protiv mira.

Nakon godinu dana suđenja, sudsko veće, sačinjeno od pravnika iz četiri pobedničke sile iz Drugog svetskog rata, SAD, Sovjetskog Saveza, Velike Britanije i Francuske, izreklo je nacističkim čelnicima 12 smrtnih presuda, sedam zatvorskih kazni i tri oslobađajuće presude.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…