NVO: Vulin mora biti smenjen

Više udruženja građana ponovo je zatražilo smenu ministra Aleksandra Vulina zbog, kako tvrde, nepravilnosti kojih je bilo na konkursu za dodelu sredstava za unapređenje sistema socijalne zaštite, ali i od Tužilaštva da reaguje po službenoj dužnosti, a od poslanika da o tome otvore raspravu u parlamentu.

Milan Antonijević iz YUCOM-a rekao je na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava da će udruženja građana podneti krivičnu prijavu protiv NN lica zbog svega što se, kako je rekao, dešavalo na konkursu i da od Tužilaštva očekuju da se ozbiljno pozabavi pokušajem zloupotrebe službenog položaja.

Udruženja građana traže da se zvanično poništi konkurs za dodelu tih sredstava, koji je raspisalo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, i da se raspiše novi konkurs, te da se objavi koji su članovi komisije učestvovali u ocenjivanju predloga projekata.

Traže da se procesuiraju svi odgovorni za pokušaj zloupotrebe novca poreskih obveznika, i da se smeni ministar Vulin zbog njegove nesumnjive političke odgovornosti u ovom slučaju.

„Tužilaštvo mora da reaguje po službenoj dužnosti na očigledan dokaz da je neko pokušao da ukrade dva miliona evra“, kazao je Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku i dodao da je namera bila da se ta sredstva daju „fantomskim“ organizacijama koje su masovno osnivane uoči raspisivanja konkursa.

Povodom najava ministra Vulina da će sredstva od tog konkursa preusmeriti u Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti, udruženja tvrde da on nije vlasan da donosi takve odluke i da je državnim budžetom propisano gde ta sredstva treba da idu.

Bojana Selaković iz Građanske inicijative rekla je da je sporno to što nisu bili poznati kriterijumi za dodelu sredstava i vrednovanje projekata, a da udruženja građana koja se bave pružanjem socijalnih usluga i koja rade 10 i više godina nisu dobila ta sredstva na konkursu nego organizacije osnovane neposredno pre njegovog raspisivanja.

Predstavnici udruženja građana su ocenili da će zbog, kako tvrde, neregularnog konkursa najveću štetu imati korisnici usluga socijalne zaštite, a da je osnivanje „fantomskih“ organizacija udar i na civilno društvo.

Direktorka Građanske inicijative Maja Stojanović rekla je da je za razliku od prethodnog konkursa, na ovom obustavljenom konkursu izbačen raniji uslov da organizacije neće dobiti novac ako su u konfliktu interesa, a da su one kojima su dodeljena sredstva osnivale porodice, da je na istoj adresi registrovano više organizacija, da dosta njih ima slično ime, kao i da su veliki broj njih osnovali radnici u centrima za socijalni rad.

Pored YUCOM-a i Građanske inicijative potpisnici ovih zahteva su Centar za razvoj neprofitnog sektora, Crta, Centar modernih veština, Srbija u pokretu, kao i još, kako je rečeno, oko 80 organizacija civilnog društva.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…