NVO: Napad na Ninića treba da osudi premijer

Mesto i način napada ukazuju na to da je napad na Ivan Ninića, novinara i saradnika Savet za borbu protiv korupcije, ozbiljno pripremljen i da su nalogodavci i napadači imali podatke o Niniću, saopštilo je 14 nevladinih organizacija

Grupa od 14 nevladinih organizacija poslala nam je zajedničko saopštenje kojim najoštrije osuđuje napad na Ivana Ninića, antikorupcijskog aktivistu i novinara, koji se dogodio 28.avgusta 2015. godine u kasnim večernjim satima ispred zgrade u kojoj Ninić živi. U saopštenju se kaže:

Mesto i način napada ukazuju na to da je napad ozbiljno pripremljen i da su nalogodavci i napadači imali podatke o napadnutom koji su im omogućili da svoju nameru sprovedu u delo.

Zabrinjavajuća je činjenica da ni premijer ni ministar pravde, kao zaduženi u izvršnoj vlasti za borbu protiv korupcije, nisu našli za shodno da javno osude i/ili pozovu Ivana Ninića koji je uzgred saradnik vladinog Saveta za borbu protiv korupcije.

Podsećamo da je Ivan Ninić, pred objavljivanje izveštaja o medijima Saveta za borbu protiv korupcije, na naslovnoj strani dnevnih novina Informer bio optužen da radi izveštaj o medijima koje finansira Evropska unija, što je notorna neistina.

I tadašnje odusutvo reakcije nadležnih državnih organa, uključujući i samu Vladu, kao i mlak i omalovažavajući stav o izveštaju Saveta, očito su dali napadačima pravo da misle da j napad na Ivana Ninića isplativ i nekažnjiv način odmazde.

Svedoci smo da slučaj Ivana Ninića nije izolovan. Naprotiv, postoji pravilo da oni koji se usude da prijave korupciju ili pokrenu sudski ili inspekcijski postupak bivaju predmet medijske, pravne i fizičke odmazde. Poslednji slučajevi su: slučaj sindikalnih aktivista u predškolskim ustanovama u Nišu i Šapcu koji su predmet odmazde u vidu pretrnje otkazima i krivičnim prijavama za klevetu, zatim gradskog tela za brobu protiv korupcije — LAF Niš, čijim članovima se zbog insistiranja na vraćanju nezakonito uzetih fukcionerskih dodataka preti medijskom odmazdom, i na kraju slučaj udaranja novinara Predlaga Blagojevića od strane policije.

Zato tražimo da nadležni državni organi sprovedu efektivnu istragu, a da se premijer i ministar pravde sastanu i da javno osude napad na Ivana Ninića, i time pokažu da su za partnerstvo države i građana u borbi protiv korupcije, što je glavni slogan promotivne kampanje za novousvojeni Zakona o uzbunjivačima.

Izostanak reakcije državnih organa od boraca protiv korupcije pravi glinene golubove i dodatno dovodi u pitanje stvarnu želju za borbom protiv korupcije, koja se ne može unaprediti donošenjem nikakvih zakona i pravljenjem institucija koje u ovakvom ambijentu postaju mrtvorođenčad.

Mi, dole potpisani, na mesečnom nivou ćemo pratiti proces otkrivanja i sankcionisanja krivaca za prebijanje Ivana Ninića i o tome obaveštavati domaću javnost i relevantne međunarodne institucije.

Asocijacija za razvoj opštine, Bor
Biro za društvena istraživanja, Beograd
Centar za ljudska prava, Niš
Centar za praktičnu politiku, Beograd
Centar za razvoj civilnog društva, Beograd
Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Novi Sad
Dijalog, Valjevo
Građanske inciijative, Beograd
Komitet pravnika za ljudska prava, Beograd
Lokalni antikorupcijski forum Niš
Lokalni antikorupcijski forum Ub
Međunarodni centar „Olof Palme“, Stokholm — Beograd
Multietnički centar za razvoj regije Dunav 21-Bor
Udruženje mladih za društveni aktivizam, Novi Sad

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…