1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. NVO Atini dodeljena međunarodna nagrada za izvanredan rad

NVO Atini dodeljena međunarodna nagrada za izvanredan rad

NVO Atina je dobitnica nagrade “Sa devojkama i za devojke” (With and For Girls Award) kao jedna od dvadeset humanitarnih organizacija iz celog sveta.

Ova nagrada, dodeljena NVO Atini na svečanoj ceremoniji u Londonu, deo je globalne inicijative čija je misija da identifikuje i podrži jake lokalne organizacije koje rade sa devojkama i za devojke. Prilikom dodele nagrade, Muna Wehbe istakla je da je želja Stars Fondacije “da usmeri pažnju na ove izvanredne lokalne nevladine organizacije, i ohrabri više fondacija da podrže devojke u njihovoj ulozi vitalnih činilaca promene u ovom sektoru.”

S tim u vezi, NVO Atina je nagrađena za svoj dugogodišnji rad i doprinos unapređenju položaja devojaka i žena, žrtava trgovine ljudima i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja, kroz svakodnevno i dvadesetčetvoročasovno pružanje bezbednog smeštaja, zdravstvene i psihološke brige, pravno savetovanje, neformalno obrazovanje i ekonomsko osnaživanje. Specifičnost rada organizacije Atina ogleda se u tome što je ona osnivač socijalnog preduzeća Bejgl radnje, koje pomaže finansiranje postojećih programa reintegracije koje organizacija sprovodi. Pored toga, pruža priliku i ženama i devojakama da kroz obuke koje ovo preduzeće pruža, steknu radne navike i veštine koje im mogu pomoći prilikom budućeg zapošljavanja.

Kako bi unapredila odgovor na potrebe žena i devojaka, NVO Atina vodi programe koji razvijaju kapacitete nevladinih organizacija i profesionalaca u zajednici kako bi efikasnije prepoznali i zaštitili žene i devojke koje su žrtve trgovine ljudima. Sveobuhvatni program reintegracije nevladine organizacije Atina za devojke koje su žrtve trgovine ljudima je postao standardni model za pružanja usluga za sve državne institucije u Srbiji koje se bave ovom posebno ranjivom grupom.

Povodom dodele ove nagrade, Marijana Savić, direktorka NVO Atina, poručila je da je ovo kruna 12-ogodišnjeg rada NVO Atina i da predstavlja pravi podsticaj za unapređenje položaja i života devojčica i devojaka koje su u riziku od trgovine ljudima i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja.

Izvor: NVO Atina

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…