NVO Astra: Neophodan nam je Nacionalni izvestilac za trgovinu ljudima

Regionalna konferencija

Beograd, 13. mart 2020. – NVO ASTRA je, u sklopu regionalnog projekta Balkanc Act Now! 3, organizovala regionalnu konferenciju pod nazivom „Značaj nacionalnog izvestioca i sličnih mehanizama u borbi protiv trgovine ljudima“.

Na konferenciji su učestvovali domaći i međunarodni eksperti/kinje iz oblasti borbe protiv trgovine ljudima, predstavnici/e civilnog sektora, odnosno partnerskih organizacija iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Albanije i Holandije, kao i vladinih organizacija i institucija iz svih pet zemalja u kojima se sprovodi ovaj projekat.

NVO Astra saopštava da je na konferenciji bilo reči o značaju institucije Nacionalnog izvestioca uopšte, kao i načinima funcionisanja ovog organa u Finskoj i Severnoj Makedoniji – njihovim mandatima, uslovima za njihovo stvaranje, uticaju i vrednostima koje su proistekle iz postojanja ovog instituta.

Ovom prilikom, zaštitnik građana Srbije, Zoran Pašalić, takođe je podvukao potrebu uvođenja Nezavisnog izvestioca za trgovinu ljudima u Srbiji i naglasio da, po njegovom mišljenju, bi on trebalo da funkcioniše u sklopu institucije Zaštitnika građana.

Regionalna konferencija je bila prilika da budu predstavljeni nalazi pet nacionalnih preliminarnih izveštaja o stanju i trendovima na polju borbe protiv trgovine ljudima u zemljama BAN regiona, koji su kreirani u prethodnoj godini od strane nacionalnih ekspertskih timova.

Naime, sve organizacije učesnice projekta BAN3 u svojim zemljama okupile su ekspertske timove, čiji su članovi stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti trgovine ljudima iz tužilaštva, MUP-a, centara za socijalni rad, OCD, kao i nezavisni eksperti, koji su imali za zadatak da po metodologiji unapred definisanoj u prethodnim fazama BAN projekta, napišu na osnovu zvanično dostupnih podataka izveštaje koji se tiču rada i rezultata vladinih i nevladinih aktera na polju borbe trgovine ljudima, kao i modela zaštite potencijalnih žrtvava, ali i prava žrtava i usluga koji su im dostupne nakon što su uspele da se izbave iz lanaca trgovine ljudima”, navodi se u saopštenju NVO Astra.

Ovi izveštaji variraju u pojedinostima, ali svi vode ka zajedničkom zaključku da okolnost koja je najviše otežala njihovo kreiranje jeste nedostupnost ili potpuni nedostatak podataka, neusaglašene metode rada aktera na polju borbe protiv trgovine ljudima, kao i nesaradnja državnih organa i institucija koje se bave problemom trgovine ljudima sa civilnim sektorom, dodaje se u saopštenju.

Iz svega ovoga proistekao je i zaključak da je neophodno u svim zemljama uspostaviti (ili u slučaju Severne Makedonije – unaprediti) institut Nezavisnog izvestioca.

Na regionalnoj konferenciji predstavljena je „Komparativne studije o nacionalnim izvestiocima za oblast trgovine ljudima i ekvivalentnim mehanizmima“, autorke Marjan Vijers.

Studija predstavlja različite modele ovog instituta i ukazuje na njihove mane i prednosti. Opšti je zaključak da Nacionalni izvestilac treba da bude što nezavisniji organ, odnosno da nikako ne bude u sklopu institucija i državnih organa čiji bi rad trebalo da monitoriše, jer to može uticati na objektivnost periodičnih izveštaja, koje bi trebalo da izrađuje.

Učesnici ovog događaja upoznati su i s primerima, uspesima i izazovima saradnje između različitih aktera na polju borbe protiv trgovine ljudima u zemljama BAN regiona, predstavljen je rada nacionalnih koordinatora iz BAN zemalja, diskutovano je i o prioritetima u budućoj borbi protiv trgovine ljudima, saradnji sa organizacijama civilnog društva, regionalnim izazovima u borbi protiv trgovine ljudima, kao i trenutnom stanju i mogućnostima u pogledu uspostavljanja Nacionalnog izvestioca u zemljama regiona.

NVO ASTRA će u narednom periodu ući u aktivnije zagovaranje uspostavljanja institucije Nacionalnog izvestioca za trgovinu ljudima u našoj zemlji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…