1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. NVO: Akcioni plan za poglavlje 23 nije dovoljno kvalitetan

NVO: Akcioni plan za poglavlje 23 nije dovoljno kvalitetan

Proces pregovora o članstvu u EU nije dovoljno javan, uključivanje civilnog društva u taj proces nije dosledno i potpuno, a Akcioni plan za poglavlje 23 treba revidirati, ocenjeno je 14. novembra na predstavljanju izveštaja nevladinih organizacija o napretku u poglavljima 23 i 24.

Ukazano je da u odnosu na aprilski izveštaj nije bilo pomaka u četiri od sedam oblasti koje se prate, da je u borbi protiv korupcije bilo napretka na institucionalnom i zakonskom planu, dok se na planu slobode izražavanja i medija nazadovalo.

Izvršna direktorka Transparentnosti Srbija Bojana Medenica je rekla da kavlitet Akcionog plana za poglavlje 23 ne odgovara značaju koje to poglavlje ima za dva prioriteta Srbije – borbu protiv korupcije i priduživanje EU i da bi ga trebalo i vrlo temljeno revidirati.

Na predstavljanju izveštaja sedam nevladinih organizacija iz koalicije „prEUgovor“ o napretku Srbije u oblastima iz poglavlja 23 i 24, ona je istakla da je od izuzuzetnog značaja da taj akcioni plan bude što potpuniji i kvalitetniji, pošto će obaveze koje Srbija zacrta, biti u fokusu EU u narednim godinama.

Ako se Srbija bude vodila logikom ‘što propišemo manje, lakše ćemo ispuniti početne kriterijume’, to će samo prividno olakšati naš posao ali će borba protiv korupcije ostati nedosledna i bez stvarnih efekata za građane ove zemlje„, rekla je ona.

Opširnije na portalu euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…