NUNS: Zadatak novinara tokom vanrednog stanja je da informiše, ali i da edukuje stanovništvo o svim aspektima bolesti i merama zaštite

NUNS

Beograd, 18. mart 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva članove da se striktno pridržavaju Kodeksa novinara Srbije i da pokažu najviši stepen profesionalizma i odgovornosti za javnu reč u nedeljama kada su građanima preko potrebne pravovremene i tačne informacije o korona virusu.

Udruženje je pozvalo članove i druge novinare i medijske profesionalce da pri izveštavanju budu maksimalno koncentrisani i ne podležu glasinama i neproverenim informacijama.

NUNS poziva novinare i da izjave uzimaju od nadležnih stručnjaka, štite privatnost zaraženih i posebno vode računa o izražavanju, jer „nekad i samo jedna pogrešna reč može da izazove nemir i paniku“.

U saopštenju NUNS je naglasio i da zadatak novinara tokom vanrednog stanja zbog epidemije nije samo da informišu, već i da edukuju stanovništvo o svim aspektima bolesti i merama zaštite.

Veoma je važno i da svi novinari koji izveštavaju sa rizičnih lokacija zaštite sebe i sve oko sebe u skladu sa preporukama Komiteta za zaštitu novinara, Svetske zdravstvene organizacije i Ministarstva zdravlja, ukazao je NUNS.

Udruženje je pozvalo vlasnike i urednike medija da se striktno drže svih zvaničnih uredbi i preporuka i vode računa o bezbednosti zaposlenih u njihovim redakcijama.

Prema NUNS, uvođenjem vanrednog stanja zbog sprečavanja epidemije država ne bi smela da uvodi cenzuru niti da ograničava pravo na slobodu govora, ali bi trebalo da posebno bude senzibilna na plasiranje neistina, govora mržnje i partijske propagande.

Kako se navodi, NUNS je prilagodilo rad u uslovima vanrednog stanja i opasnosti od širenja koronavirusa i za sada će kancelarija u Domu novinara biti zatvorena, Sekretarijat će po potrebi dolaziti u kancelariju NUNS, a rad će se usklađivati sa daljim preporukama Vlade Srbije. Komunikacija sa članstvom obavljaće se putem telefona i interneta.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…