NUNS: Vučić pažljivije da pročita izveštaj Reportera bez granica

NUNS

Beograd, 23. april 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da se mogao očekivati još lošiji rezultat Srbije na listi Reportera bez granica, imajući u vidu nivo i nastavljeni trend pada slobode medija i bezbednosti novinara u Srbiji u prethodnoj godini.

Srbija je pala za tri mesta na listi medijskih sloboda koju je objavila organizacija Reporteri bez granica (RSF) u novom godišnjem izveštaju.

U saopštenju se navodi da NUNS svake godine, zajedno sa svojim partnerima iz Regionalne platforme za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara, radi istraživanje „Indikatori za nivo slobode medija i bezbednost novinara“, a ove godine uzroke pada na listi uočava pre svega zbog napada i pretnji novinarima.

Novinari su i dalje fizički ugroženi zbog obavljanja svog posla, a posle tri godine jednocifrenog broja fizičkih napada, u 2019. taj broj je opet dvocifren – 11. Verbalne pretnje po život novinara su stalno prisutne i drže se na istom nivou već pet godina, pa je 2019. godine zabeleženo 80 incidenata.

Slučajevi krivičnih dela učinjenih na štetu novinara retko završavaju na sudu, dugo su u predistražnom i istražnom postupku, tako da i dalje imamo dva slučaja ubistva novinara i jedan pokušaj ubistva u predistražnom postupku.

Slučaj paljenja kuće Milana Jovanovića naveden je u izveštaju Reportera bez granica, a NUNS pažljivo nadgleda to suđenje i izveštava o njemu, i na tom slučaju možemo zaključiti koliko je pravosuđe slabo.

Zapaljiva retorika političara i nosilaca vlasti uperena je na novinare koji izveštavaju u javnom interesu i više od 30 odsto pritisaka potiče upravo od političara, što ohrabruje druge građane da svoj bes iskale upravo na novinarima.

U saopštenju se navodi da su kampanje blaćenja nezavisnih novinara i redakcija i dezinformisanje javnosti u tabloidnim medijima dobile još veće razmere, a mediji koji to čine uživaju naklonost vlasti, što kroz državne fondove što kroz javno izražavanje podrške.

Trend zatvaranja državnih institucija i njihovog odbijanja da pruže informacije od javnog značaja je nastavljen i u prethodnoj godini, a socijalno-ekonomski uslovi rada novinara i dalje predstavljaju značajan problem, i možemo ih slobodno nazvati prekarnim radnicima, piše NUNS.

Razlozi zbog kojih je ovaj pad na listi manji nego prethodne godine, NUNS vidi u sledećim činjenicama.

Medijska strategija je završena uz participaciju svih relevantnih aktera na medijskoj sceni, ali nakon tri godine, što je dragoceno vreme koje je izgubljeno za poboljšavanje uslova rada novinara i medija zbog neodgovornosti države, koja je proces izrade dugo vodila na neadekvatan način i uz odsustvo struke. Strategija je odličan polazni dokument, ali imajući u vidu svakodnevno ponašanje predstavnika države koja je formalni potpisnik, plašimo se da i taj dokument ne ostane samo mrtvo slovo na papiru. Stalna radna grupa za podizanje nivoa bezbednosti novinara nastavila je sa radom u 2019. godini. Komunikacija, način prijavljivanja slučajeva i brzina reakcije na napade su pozitivne strane rada ove grupe, ali na efikasnosti procesuiranja slućajeva treba još mnogo da se radi„, navodi se.

Predsednik Srbije i vladajuće partije Aleksandar Vučić izjavio je da smatra da je razlog pada Srbije na listi Reportera bez granica činjenica da još nema presude u slučaju Milana Jovanovića, a mi smatramo da postoji mnogo više razloga od toga i savetujemo mu da bi trebalo da izveštaj pročita pažljivije, ukazuje NUNS.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…