NUNS: Vlada ne poštuje zakon o javnim servisima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazuje da je Predlog zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je Vlada Srbije usvojila i uputila Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku, u potpunoj suprotnosti sa važećim, prošle godine usvojenim, Zakonom o javnim medijskim servisima.

Predlog novog zakona predviđa, naime, da taksu za javni servis naplaćuje JP Elektroprivreda Srbije objedinjeno sa naplatom električne energije (član 3.), kao i da visina takse na mesečnom iznosi 150 dinara (član 9.).

U istom Predlogu zakona u članu 2. navodi se da se „visina takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju u skladu sa zakonom kojim se uređuje javni medijski servis“, iako je kasnijim navođenjem da će visina takse biti 150 dinara jasno da pomenuti zakon neće biti poštovan.

 NUNS podseća da Zakon o javnim medijskim servisima, usvojen avgusta prošle godine a nedavno izmenjen, ukazuje u članu 37. da „visina takse ne može iznositi više od 500 dinara“, a da „odluku o utvrđivanju visine takse donose Upravni odbori RTS i RTV zajednički“. Takođe, članom 41. zakona propisuje se da „javni medijski servis svakom obvezniku, do kraja tekuće kalendarske godine, dostavlja dvanaest obrazaca za plaćanje takse za narednu kalendarsku godinu“. Samim tim, NUNS konstatuje da odluka o tome da taksu naplaćuje EPS a da Vlada Srbije utvrđuje visinu takse nije u skladu sa Zakonom o javnim medijskim servisima koji je ista ta vlada usvojila prošle godine.

 Ne dovedeći ovog puta u pitanje da li je novo rešenje o naplati takse valjano ili ne, NUNS apeluje na državu da ne krši pravni poredak koji je sama ustanovila i da donosi zakone koji su međusobno usklađeni.

 NUNS ocenjuje i da usvajanje ovog Predloga zakona, bez ikakve najave i javne rasprave, nije u skladu sa demokratskim procedurama.

Izvor: Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…