NUNS usvojio izmene i dopune „Kodeksa novinara i novinarki Srbije“

Foto: nuns.rs

Beograd – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) usvojilo je na skupštini udruženja „Kodeks novinara i novinarki Srbije“ sa jednim glasom protiv.

Izmene Kodeksa je obrazložila profesorka Snježana Milivojević, koja je istakla da je on rađen zbog promena u medijskom okruženju i signala iz Saveta za štampu da je niz odredbi bio nedovoljno fokusiran, što im je otežavalo odlučivanje.

Kodeks je sada kraći, jednostavniji i preciznije definisan“, istakla je Milivojević.

Prema njenim rečima, izmene su rađene zbog dramatičnih promena u medijima, poput tehnoloških promena i uvođenja veštačke inteligencije, i opštih društvenih promena, pa je u Kodeks ubačeno poglavlje o poštovanju dostojanstva ličnosti, u kojem se govori o odnosu prema osetljivim grupama i rodno osetljivom jeziku, kao i o nizu standarda koji odražavaju „svet sa višim nivoom ljudskih prava“.

Milivojević je rekla da je na osnovu sugestija koje su stigle tokom javne rasprave da ako se već zalažu za rodno osetljiv jezik, to moraju da urade i u samom Kodeksu, promenjeno ime u „Kodeks novinara i novinarki Srbije“.

Kako je istakla, najveće promene je pretrpelo poglavlje o odgovornosti – da je novinar odgovoran prema javnosti, a ne prema svojoj publici, kao i da se insistira da sve što se u medijima objavi spada pod uredničku odgovornost.

Ona je dodala da sumediji dužni da obaveste javnost da je sadržaj kreiran korišćenjem veštačke inteligencije, ali i da ima pravila za korišćenje sadržaja sa društvenih mreža, da se mora tražiti saglasnost vlasnika profila, da interes javnosti u nekim slučajem preteže nad pravom privatnosti ili da se koristi sadržaj koji je kreator na društvenim mrežama namenio za javnu upotrebu.

Novinarka Milica Šarić istakla je da postoje neke stvari u Kodeksu koje su „klizav teren“, poput prava na zaborav i demantija, jer će u nekim situacijama sudovi časti i Savet za štampu moći proizvoljno da tumače odredbe Kodeksa, za koji misli da je uopšteno dobar.

Član NUNS Nenad Novičić rekao je da NUNS nije pozvao članove direktno mejlom da učestvuju u javnoj raspravi o Kodeksu i istakao da je ljudima koji nisu detaljno upućeni u materiju bilo teško da isprate njegove promene, jer nije bilo naznačeno čime se menja koji stav, već je to uopšteno predstavljeno na konferenciji za novinare.

Milivojević je navela da kada je reč o pravu na zaborav, definisane su smernice za povlačenje sadržaja o nekoj ličnosti, što se ne može činiti kada je reč o „istorijskoj istini“ ili dogagađaju koji još traje.

Na početku sednice predsednik NUNS Željko Bodrožić kratko se osvrnuo na prethodnih šest meseci rada udruženja i ocenio da su pratili sve događaje koji se tiču članova NUNS i da su reagovali na sve što se tiče medijskih politika.

Reagujući na kritike da nisu reagovali na sve slučajeve, Bodrožić je kazao da su javne nastupe podredili Koaliciji za slobodu medija i da nastoje da reaguju zajedničkim saopštenjima.

On je istakao da su za budućnost planirane bitne obuke za medijske profesionalce, politike za primenu veštačke inteligencije u medijskoj sferi i dalje čišćenje baze podataka članstva NUNS, kao i omogućavanje onlajn glasanja na sednicama, da bi se izbegli problemi sa kvorumom, kakvi su se javili i danas.

Član NUNS Dragan Kremer rekao je da je to što se dešava sa kvorumom tragično, jer je teško „namaći 100 ljudi“, a pozdravio je to što NUNS ima 36 novih članova mlađih od 30 godina.

Naveo je da je od 2.577 članova članarinu obnovilo manje od 20 odsto, a da su u onlajn anketi učestvovala 93 člana, što je manje od četiri odsto, pa se postavlja pitanje relevantnosti onoga što se na skupštini usvoji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…