NUNS i UNS: APR ugrožava slobodu javnog informisanja

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) traže od Agencije za privredne registre da odmah ukine obavezu registrovanja korisnika, a posebno novinara istraživača, koji pretražuju arhive ovog registra.

Za NUNS i UNS je odluka o registrovanju korisnika baze APR-a neprihvatljiva i ugrožava pravo javnosti da zna.

APR je pre nekoliko dana počeo da beleži ko je pristupio arhivi i koje pravno lice je u njoj pregledao, bilo direktnim uvidom u dokumentaciju ili fotokopiranjem, bilo korišćenjem elektronske pretrage. Pre pristupa bazi obavezno je popunjavanje zahteva na osnovu kojeg se naknadno pravi baza podataka korisnika.

UNS i NUNS smatraju da ovakva procedura može dovesti do odavanja informacija o tome ko je i šta pretraživao i direktno ugroziti sigurnost novinara istraživača, kao i pravo javnosti da dobije informacije od javnog značaja.

NUNS i UNS ističu da se ovim vrši pritisak na medije i novinarima ograničava pravo na slobodan pristup informacijama.

UNS i NUNS pozdravljaju odluku Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja Rodoljuba Šabića da u Agenciji za privredne registre pokrene postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (ZZPL).

NUNS i UNS podsećaju da je smisao postojanja APR-a upravo mogućnost uvida javnosti, zainteresovanih pojedinaca i institucija, a ne kontrola prava javnosti da zna i otkrivanje i odavanje podataka o onima koji imaju pravo i interes da znaju.

Izvor: NUNS

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…