NUNS: U ovoj godini 28 napada na novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), povodom 2. oktobra, međunarodnog Dana zaštite novinara, pridružuje se inicijativi Reportera bez granica i poziva Ujedinjene nacije da preduzmu konkretne korake i postave Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN za bezbednost novinara.

U Srbiji je, prema bazi podataka NUNS-a, u ovoj godini evidentirano 28 napada na novinare, od toga devet fizičkih nasrtaja, 16 verbalnih pretnji i tri napada na imovinu.

NUNS ističe da je u 2014. godini bilo 23 napada na novinare od kojih je u 12 slučajeva bila ugrožena njihova fizička bezbednost.

NUNS izražava veliku zabrinutost zbog činjenice da još nisu otkriveni napadači na Ivana Ninića.

NUNS, takođe, ukazuje da, i pored pismenog obraćanja ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, javnost ne zna u kojoj je fazi istraga povodom napada na Davora Pašalića. Urednik FoNet-a je brutalno pretučen, u dva navrata, 4. jula 2014. godine.

NUNS upozorava na veoma zabrinjavajući podatak, koji je izneo OEBS, da u ovom regionu 95 odsto napada na novinare prođe bez sudske presude.

Izvor: Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…