NUNS: Tužilaštvo odbijanjem prijave Verice Marinčić poslalo poruku nekažnjivosti

Verica Marinčić

Beograd, 17. septembar 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da je zabrinuto zbog odluke Višeg tužilaštva u Sremskoj Mitrovici da odbije prigovor novinarke Verice Marinčić na rešenje Osnovnog tužilaštva u Staroj Pazovi.

To tužilaštvo rešenjem je odbacilo krivičnu prijavu zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke.

Od jula prošle godine, osumnjičeni je kontinuirano pretio, proganjanjao i zastrašivao novinarku portala „Inđija kafe“ Vericu Marinčić, a koleginica je zbog objavljene fotografije nepropisnog parkiranja na društvenoj mreži Fejsbuk najpre napadnuta, a zatim praćena i zastrašivana na poslu i ispred svoje kuće„, podseća NUNS.

Lice koje se sumnjičilo je istaknuti član Moto-kluba „Noćni vukovi“ i prema informacijama NUNS česta zvanica na proslavama opštinske vlast u Inđiji.

Portal „Inđija kafe“ bio je izložen dugotrajnim hakerskim napadima i zbog toga izvesno vreme nije radio, a Verica Marinčić je dodatno bila vređana i ponižavana na društvenim mrežama, u čemu se posebno istakao narodni poslanik Marijan Rističević, dodaje se u saopštenju.

Sa žaljenjem i brigom ponavljamo zaključak iz prošlonedeljnog saopštenja povodom nerazumne odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu u vezi sa slučajem ugrožavanja bezbednosti novinarke KRIK Bojane Pavlović, da se ovakvim odlukama šalje poruka o nekažnjivosti i da je u Srbiji moguće proganjati novinare, fizički i verbalno ih napadati – bez ikakvih kaznenih posledica„, ukazuje NUNS.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…