1. Početna
  2. Društvo
  3. NUNS traži javno slušanje o medijskim slobodama

NUNS traži javno slušanje o medijskim slobodama

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas od Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije da zakaže javno slušanje na temu medijskih sloboda.

Uz zahtev, NUNS je predao i oko 2.000 potpisa novinara i građana koji su podržali Proglas o medijskim slobodama, kao osnov za razgovor u parlamentu.

U obrazloženju zahteva navodi se da je NUNS zabrinut zbog sve očiglednijeg sužavanja prostora za slobodnu razmenu informacije, mišljenja i stavova na srpskoj medijskoj sceni.

NUNS ističe i da su mediji i medijske slobode među najslabije ocenjenim oblastima u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2014. Smatramo da je to dodatni razlog zbog koga treba da se zabrinemo i pažljivo razmotrimo korake koje treba preduzeti kako bi se popravila situacija u ovoj važnoj oblasti usklađivanja sa standardima Evropske unije.

Osnovni uslovi za razvoj demokratije i vladavine prava u jednom društvu su otvoren i odgovoran javni dijalog o ključnim temama i slobodni mediji. Na srpskoj medijskoj sceni toga ima sve manje, umesto da, sa napretkom pregovora sa EU, proces bude obrnut, napominje se u zahtevu NUNS-a.

NUNS je uveren da bi organizovanje javnog slušanja u parlamentu doprinelo afirmaciji medijskih sloboda i slobode izražavanja kao temeljnih društvenih vrednosti bez kojih nema napretka Srbije na njenom evropskom putu, ukazuje se u zahtevu koji je danas upućen Odboru za kulturu i informisanje Skupštine Srbije.

Izvor: Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…