1. Početna
  2. Društvo
  3. NUNS: Stefanović vrši pritisak na RTS

NUNS: Stefanović vrši pritisak na RTS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Optužbe ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića na račun Radio televizije Srbije (RTS) da nije dovoljno zaštitila premijera Aleksandra Vučića od vređanja tokom utakmice Srbija – Albanija, još jedan je primer otvorenog pritiska na medije, smatra Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

NUNS izražava žaljenje što je ministar unutrašnjih poslova, umesto da odgovara na pitanja o nizu bezbedonosnih propusta načinjenih tokom utakmice, od samog spuštanja zastave „Velike Albanije“ na teren, do upada navijača na igralište, odlučio da reaguje na incident za koji RTS ne snosi nikakvu odgovornost.

Vredjanje Vučića u direktnom prenosu je za svaku osudu, ali NUNS upozorava da u ovom slučaju ne postoji nikakav prekršaj profesionalnih pravila jer je reč o događaju na koji ni urednici ni novinari tokom direktnog prenosa nisu mogli da utiču.

Osim toga, RTS se u emisiji vesti koja je usledila pred ponoć izvinio premijeru zbog incidenta.

Odluka ministra unutrašnjih poslova da, uprkos tome, optuži RTS da nije učinila dovoljno kako bi sprečila vređanje premijera, zbog toga se može tumačiti samo kao pokušaj da se toj televiziji stavi do znanja da izvinjenju, ni u pogledu sadržaja ni u pogledu zastupljenosti u programu, nije posvetila dovoljno pažnje.

Ovakav vid direktnog mešanja u uređivačku politiku je nedopustiv i neprimeren demokratskim društvima u kojima postoje sloboda medija.

Izvor: Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…