NUNS: Šešelju oduzeti poslanički mandat zbog govora mržnje

NUNS

Beograd, 07. februar 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najavilo je da će od Skupštine Srbije ponovo zatražiti pokretanje postupka za oduzimanje poslaničkog mandata lideru radikala Vojislavu Šešelju zbog govora mržnje.

NUNS je u saopštenju osudio „zlonameran i nepristojan ispad“ lidera radikala prema nedavno preminulom osnivaču i uredniku Vremena Dragoljubu Žarkoviću.

Šešelj je „samo u prethodnih godinu dana pretio našim koleginicama i kolegama Veselinu Simonoviću i Snežani Čongradin, a sa Dejanom Anastasijevićem obračunavao se i posthumno“, podseća NUNS.

Vojislav Šešelj već 30 godina neprestano širi govor mržnje što je potvrđeno i presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Mete njegovih brutalnih verbalnih napada su posebno novinari, pripadnici manjina, politički protivnici i antiratni aktivisti koji su javno ukazivali na njegovu pogubnu politiku“, stoji u saopštenju.

Navodi se da je NUNS i ranije upozoravao Skupštinu Srbije i međunarodne institucije da Vojislav Šešeljzloupotrebljava svoj poslanički mandat pre svega da bi vređao i pretio neistomišljenicima“.

Tom prilikom zatražili smo da Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja razmotri i pokrene postupak utvrđivanja da li postoje razlozi za ukidanje poslaničkog mandata i imuniteta Vojislavu Šešelju i ako postoje da postupi u skladu sa zakonom“, piše u saopštenju.

Iz udruženja su ranije zatražili i da javni tužilac preduzme radnje iz svojih nadležnosti i podnese zahteve za odobrenje pokretanja krivičnog postupka protiv Vojislava Šešelja i svih drugih poslanika koji svojim obraćanjima u parlamentu „ugrožavaju sigurnost, živote i dobrobit novinara i drugih pojedinaca“.

Obnovićeno tu inicijativu i zatražiti podršku svih koji veruju u pristojnost, kulturno ponašanje, društveni mir i demokratsku budućnost Srbije“, naveli su iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Lider radikala je na Tviteru kritikovao odluku gradskih vlasti da Žarković bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, navodeći da je osnivač Vremena bio „oberizdajnik“.

Na Novom gradskom groblju, u Aleji zaslužnih građana, već odavno zemlja štuca jer ne može da probavi velike srpske izdajnike koji su tamo sahranjeni. Pa sad još planiraju da tamo posade i oberizdajnika Dragoljuba Žarkovića, već 30 godina glavnog i odgovornog urednika prljavog Vremena“, naveo je Šešelj.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…