NUNS: Protest nije završen

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava zadovoljstvo zbog skupa ispred zgrade RTV B92, održanog u znak protesta zbog ukidanja „Utiska nedelje“.

Uz zahvalnost svim novinarima i gradjanima koji su na ovaj način iskazali jasan stav prema ovom najnovijem pokušaju sužavanja javnog prostora za društveni dijalog, NUNS ističe da ovaj protest ne smatra završenim.

Novinari, pre svih, ovim okupljanjem pokazali su da su spremni da se angažuju u odbranu sopstvenog dostojanstva i prava da obavljaju svoj posao na način koji će doprineti ne samo ugledu profesije, već i stvaranju društvene atmosfere u kojoj nema zabranjenih tema, sadržaja ili sagovornika.

Poslednji dogadjaji u medijskoj sferi obavezuju nas da nastavimo sa borbom za slobodu medija i povećanje prostora za iskazivanje kritičkog mišljenja. Stav NUNS-a je da pokušaji cenzure na internetu, ukidanje emisija koje se bave političkim i društvenim temama pod izgovorom promene programske šeme ili uredjivačkog koncepta, ali i sveukupnim dešavanjima na medijskoj sceni, ozbiljno narušavaju javni interes i prava gradjana da budu informisani, objektivno i nepristrasno.

Zbog svega toga, NUNS će u narednom periodu preduzeti niz akcija sa ciljem da se domaćoj i stranoj javnosti, sredstvima javnog informisanja, ali i predstavnicima aktuelne vlasti, predoči značaj slobodnih medija i društvenog dijaloga.

NUNS smatra da bez ovih preduslova nije moguća izgradnja demokratskog društva i nastavak puta Srbije kroz evropske integracije.

Izvor: Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…