NUNS: Pravi uvid u događaje na eks-jugoslovenskim prostorima nemoguć je bez tekstova i priloga Dejna Anastasijević

Dejan Anastasijević

Beograd, 24. april 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podsetilo je da je pre godinu dana preminuo Dejan Anastasijević (1961-2019).

Anastasijević je bio dugogodišnji novinar nedeljnika Vreme, urednik Bi-Bi-Sija (BBC) na srpskom jeziku, saradnik B92, dopisnik američkog magazina Tajm (TIME) i drugih znamenitih medijskih kuća.

Njegov talenat, znanje i novinarski rad bili su za poštovanje i divljenje. Pravi uvid u događaje na eks-jugoslovenskim prostorima nemoguć je bez Dejanovih tekstova i priloga. Ostaće upamćen po svom hrabrom i temeljnom izveštavanju sa ratnih terena i istraživanju ratnih zločina i kriminala“, naveo je u saopšenju NUNS, čiji je Anastasijević bio član.

Kako je istakao NUNS, „svoju istrajnost u profesionalnom obavljanju novinarskog posla, Dejan je umalo platio životom kada je u aprilu 2007. godine pokušan atentat na njega“, ali „taj zločin nikada nije istražen, slučaj se i dalje nalazi u predistražnoj fazi, a Dejan nažalost nije dočekao pravdu“.

Izvršni odbor NUNS-a podsetio je da je prihvatio predlog članova da nagrada udruženja za istraživačko novinarstvo od ove godine nosi ime Dejana Anastasijevića.

Nažalost, naša tradicionalna dodela nagrada početkom maja, koju realizujemo sa ambasadom SAD i kojom obeležavamo Svetski dan slobode medija, odložena je do daljnjeg zbog pandemije korona virusa i vanrednog stanja. Čim se steknu uslovi upriličićemo dodelu nagrada i promovisati knjigu izabranih tekstova Dejana Anastasijevića, u sećanje na vrsnog novinara i dobrog čoveka“, naveo je NUNS.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…