1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. NUNS pokrenuo platformu za bezbednost novinara

NUNS pokrenuo platformu za bezbednost novinara

Foto: nuns.rs

Beograd – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pokrenulo je platformu za bezbednost novinara „Na prvoj liniji“na kojoj se nalaze resursi i alati  koji pomažu redakcijama i novinarima kako da ispravno postupaju u slučaju online pretnji upućenih njima.

U okviru ove akcije novinarima žrtvama online nasilja pruža se i pravna podrška, kao i psihološka podrška da se lakše nose sa ovom situacijom.

Iz NUNS-a navode da je platforma nastala „kao posledica učestalih napada na novinare, a posebno online. Samo u prošloj godini je bilo je prijavljenih 136 napada/pretnji na novinare, od čega je online pretnji bilo 51„.

Na osnovu smernica na sajtu, redakcije mogu da sprovedu mehanizam da zaštite novinare koji su meta onlajn napada od profesionalnog i emotivnog uticaja koji nastaje kao posledica ovog oblika uznemiravanja“ dodaje se saopštenju NUNS-a.

Jedna od ideja je i stvaranje kulture bezbednosti u redakciji u kojoj se novinari ohrabruju da prijave nasilje na internetu i da im se pruži podrška.

Glavni cilj medijskih kuća mora biti stvaranje okruženja u kojem se novinari ne osećaju neprijatno da prijave napade na internetu. Zbog konkurentnog radnog okruženja ili nesigurne radne situacije, novinari se mogu zabrinuti da će prijavljivanje napada biti shvaćeno kao znak slabosti ili odsustvo profesionalnih standarda, kao i da će se to negativno odraziti na njihovu karijeru.

Od suštinskog je značaja otvoreno govoriti o napadima na internetu da bi se na taj način ograničili efekti napada, uključujući stvaranje traume i autocenzuru.

Poseban odeljak na sajtu se odnosi na napade na novinarke na internetu, kao i na slobodne novinare (frilensere).

Platforma sadrži brojne korisne izvore publikacija i alata koji služe za osposobljavanje novinara za suprostavljanje nasilju na internetu.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…