NUNS pokrenuo kampanju „Vodič za tolerantno ponašanje političara prema novinarima“

NUNS

Beograd, 18. oktobar 2022. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je pokrenulo kampanju „Vodič za tolerantno ponašanje političara prema novinarima“.

U kampanji će se, na primerima iz svakodevne prakse, ukazivati političarima kako da se ponašaju prema novinarima.[/quotes]

NUNS navodi da će kampanja trajati naredne dve nedelje, u toku kojih će se svakodnevno objavljivati crteži Marka Somborca, uz prateći tekst Radeta Markovića, koji će na šaljiv način prikazivati situacije sa kojima se svakodnevno susreću novinari.

Vodič je zamišljen kao uputstvo kako političari treba u datim situacija da se ponašaju, a kako se zaista ponašaju. Kod svakog primera naveden je i odgovarajući član Zakona o informisanju koji objašnjava situaciju. Ujedno, narednih dana će izaći Vodič, kao brošura sa crtežima, i članovima Zakona, koji će se podeliti svim odborničkim grupama u Skupštini Srbije„, navodi se u saopštenju.

Kao razlog za pokretanje kompanje NUNS navodi „konstantno bahat i prizemni način komuniciranja političara prema svakom ko iznosi kritičko mišljenje, a posebno prema novinarima kada postavljaju pitanja na koja ne žele da daju odgovore„.

Šaljivih 14 crteža, kroz primer iz prakse, prikazuju kako se ponašaju, a kako bi zaista trebalo da se ponašaju političari u datim slučajevima. Crteži su prilagođeni da se dele na društvenim mrežama, uz hešteg #vodičzatoleranciju.

Crteže i gifove i ove kampanje možete svakodnevno videti na nalozima NUNS-a na društvenim mrežama – FacebookInstagram i Twiteru.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…