NUNS: Ove godine 34 napada na novinare

U 2015. godini dogodila su se 34 fizička i verbalna napada na novinare koji su i dalje izloženi samovolji moćnika i često im se uskraćuju informacije od javnog značaja, navodi se u izveštaju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) "Hronika napada i pritisaka na novinare".

Broj napada je porastao u odnosu na prošlu godinu, kada je zabeleženo 18 napada. U srpskim medijima je, kako je rečeno na predstavljanju izveštaja 22. decembra, sve izraženija autocenzura, kao i kršenje etičkog kodeksa. Konstatovano je i da projektno finansiranje nije u potpunosti zaživelo.
 
Od 34 napada, kako je navedeno u izveštaju, bilo je 10 fizičkih napada, tri napada na imovinu i 20 verbalnih pretnji i pritisaka.

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković kazao je da cifra od 34 napada nije konačna jer je i 15. decembra napadnut novinar Stefan Cvetković u Beloj Crkvi.

"U odnosu na prethodnu godinu situacija je gora, jer je zabeležen veći broj napada na novinare. Nedostaju izveštaji kritičkog sadržaja i zato se nameće zaključak da su medijske slobode veoma ugrožene", rekao je Raković.

Prema prošlogodišnjem NUNS-ovom bilansu, u Srbiji je 2014. zabeleženo 18 napada na novinare, od kojih su 9 bili fizički napadi.

Autocenzura i kršenje kodeksa

Raković je dodao i da je "ponižavanje novinara od strane zvaničnika ove godine dostiglo svoj vrhunac", ali i da novinari svakodnevno krše Etički kodeks.

Prema njegovim rečima, autocenzura i strah za egzistenciju kod novinara rastu iz dana u dan jer je istraživanje Centra za razvoj sindikalizma pokazalo da bi svaki peti novinar podlegao autocenzuri zarad stabilnih mesečnih prihoda.

Raković je rekao i da je privatizacija medija sprovedena na veoma problematičan način i da projektno sufinansiranje nije zaživelo u punom kapacitetu.

On je naveo da su od početka godine samo 43 lokalne samouprave raspisale konkurs za projektno finansiranje medijskih sadržaja i da je uočeno da su konkursi bili objavljeni pod netransparentnom procedurom i da su komisije za dodelu sredstava bile neprofesionalne.

Advokatica Kruna Savović, čija kancelarija pruža besplatnu pravnu pomoć novinarima, ukazala je i da je veliki problem to što je sudska praksa u medijskim slučajevima i dalje neujednačena. Ona je navela da prosečno jedan slučaj pred sudom traje tri do četiri godine.

Savetnik za medije pri OEBS-u Miroslav Janković podsetio da se još ne zna ko su ubice novinarke Dade Vujasinović i novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantić, kao i da se dalje ne zna ko je odgovoran za postavljanje bombe na prozor stana novinara Dejana Anastasijevića.

"Bar tri novinara u Srbiji su pod stalnom policijskom zaštitom i to sve govor da se institucije još nisu suočile sa svojom prošlošću", rekao je Janković.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…