1. Početna
  2. Društvo
  3. NUNS: Ove godine 18 napada na novinare u Srbiji

NUNS: Ove godine 18 napada na novinare u Srbiji

U Srbiji je tokom 2014. godine bilo 18 napada na novinare, od kojih su devet bili fizički napadi, podaci su koje je 18. septembra predstavilo Nezavisno udruženja novinara Srbije – NUNS.

To udruženje je na konferenciji „Bezbednost i zaštita novinara – poziv na akciju“ predstavilo bazu podataka o napadima na novinare u Srbiji sa oko 360 slučajeva od 2008. godine do danas. Na skupu na kome su učestvovali predstavnici Saveta Evrope, resornog ministarstva i udruženja novinara iz više evropskih zemalja, ukazano je na potrebu bolje zaštite novinara.

Od početka 2014. godine do avgusta, bilo je 18 incidenata, od kojih su devet fizički napadi na novinare, a ostalo su verbalni napadi i napadi na imovinu„, rekao je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Baza je nastala, kako je rekao Obradović, „kao opomena društvu i državi da nema vladavine prava i slobode dok su novinari ugroženi„.

Zamenica šefa Misije Saveta Evrope u Beogradu Nadia Ćuk istakla je da svi napadi na novinare moraju da budu blagovremeno istraženi, a počinioci sudski gonjeni.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…