NUNS: Održan protest povodom godišnjice paljenja kuće novinara Milana Jovanović

Milan Jovanović

Beograd, 12. decembar 2019. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je, na beogradskom Trgu republike, organizovalo protest povodom godišnjice paljenja kuće novinara portala ŽigInfo Milana Jovanovića iz Grocke.

Hronologiju događaja možete pročitati u tekstu Jasmine Dobrilović na portalu Cenzolovka.

To je samo jedan od više od 100 slučajeva napada i pritisaka na novinare u proteklih godinu dana, rekao je predsednik NUNS Željko Bodrožić i ocenio da država ne samo da ne radi dovoljno da bi ih zaštitila, već najistaknutiji funkcioneri svakodnevno prozivaju, vređaju, šikaniraju i optužuju nezavisne novinare za pristrasnost i neprofesionalizam.

Na taj način država stvara neprijateljsku atmosferu, u kojoj se mnogi novinari povlače i prestaju da istražuju važne teme. Bez slobodnih novinara nema slobodnih medija, a bez slobodnih medija nema slobodnih građana, poručio je Bodrožić.

On je izjavio da je država većinu medija pretvorila u propagandne mašine, dok se novinari koji rade profesionalno označavaju kao neprijatelji, zaverenici, atentatori i ubice.

Sve vreme smo pod pritiskom vlasti. Plaše oglašivače, čitaoce, gledaoce, ne daju da profesionalno radimo svoj posao i od njega normalno živimo. Udružimo se da zajednički oslobodimo Srbiju i stvorimo uslove za normalan rad medija i novinara, poručio je Bodrožić.

Učesnici protesta su nosili plakate sa fotografijama Jovanovićeve spaljenje kuće i porukom: „Dogorelo je! Šta čekamo?“

Novinar Balkanske istraživačke mreže Slobodan Georgiev je rekao da se danas održava sudsko ročište zbog paljenja Jovanovićeve kuće i da treba izvršiti pritisak na državu, kako bi mu obezbedila krov nad glavom.

Georgiev je izjavio da je napad na Jovanovića okarakterisan kao izazivanje opšte opasnosti, a ne pokušaj ubistva.

Novinar lista Danas Rade Radovanović je rekao da novinari ne mogu biti samo izveštači, već i aktivni borci za činjenice i istinu o Srbiji.

Činjenica je da je Jovanović napadnut jer je iznosio činjenice o kriminalu i malverzacijama u Grockoj i da je tadašnji predsednik te opštine Dragoljub Simonović imao razloge da naruči ubistvo, izjavio je Radovanović.

On je rekao da normalnom čoveku ne preostaje ništa drugo nego da se uzda u svoju pamet, mišiće, prijatelje i organizovanost, kako bi se režim promenio, „po svaku cenu„.

Ako može na izborima – odlično, ako ne može – van izbora. Ovi moraju pasti„, poručio je Radovanović, uz konstataciju da „živimo u neljudskom režimu„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…