NUNS: Od početka godine više od milijardu i po dinara za sufinansiranje medija, uglavnom propagande

dinari

Beograd, 1. jul 2019. – U Srbiji je u prvoj polovini godine objavljeno 138 konkursa za sufinansiranje projekata u javnom informisanju vrednih nešto više od 1,5 milijardu dinara.

Time je nastavljena je praksa pretežnog finansiranja političke promocije i propagande na štetu javnog interesa i objektivnog informisanja, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Udruženje je navelo da je Ministarstvo za kulturu i informisanje objavilo devet konkursa na kojima su raspodeljena 274 miliona dinara, da je pokrajinski Sekretarijat za kulturu i informisanje raspisao četiri konkursa u vrednosti od 61,2 miliona dinara a da su lokalne samouprave do 31. marta objavile 125 konkursa, od kojih je pet poništeno i ponovo raspisano, u iznosu nešto većem od 1,2 milijarde dinara.

Svoje konkurse su zbog nepravilnosti poništile opštine Obrenovac, Dimitrovgrad, Koceljeva, Nova Varoš i Bujanovac, i ponovo objavile ispravne konkurse a među lokalnim samoupravama koje su do 30. juna objavile konkurse, najveći iznos za sufinansiranje medijskih sadržaja opredelio je grad Beograd – 90 miliona dinara, dok je za iste namene najmanje izdvojila opština Knić – 200.000 dinara“, stoji u saopštenju.

Navodi se da je među konkursima koji se realizovani u prvom tromesečju, najveći iznos za pojedinačni projekat odobren u Nišu – 14,4 miliona dinara a da je najmanji iznos od 50.000 dinara dodeljen na konkursima grada Valjeva i opštine Petrovac na Mlavi.

U Srbiji je tokom prve polovine 2109. raspisano 15 konkursa više nego u prvom šestomesečju prošle godine. Uporedo s tim, ukupna sredstva opredeljena na svim konkursima u prvom polugodištu ove godine veća su za približno 380 miliona dinara nego u istom periodu 2018. godine“, naveo je NUNS.

Udruženje je upozorilo da je namena konkursa često nejasno definisana, da se nastavljaju problemi u načinu rada stručnih komisija što je kako se ocenjuje, posledica nejasnih kriterijuma za imenovanje članova komisija koje odlučuju o raspodeli sredstava kao i da je i dalje je nedovoljno transparentno odlučivanje o dodeli sredstava.

Učestala je praksa da se visokim iznosima finansiraju redovni programi medija, da ne postoje adekvatni mehanizmi evaluacije odobrenih projekata kao i da nedostaju adekvatne sankcije za povredu zakonskih odredaba i zloupotrebe konkursnih procedura projektnog sufinansiranja“, stoji u saopštenju.

NUNS je naveo primer iz Bačke Palanke gde je trećina od ukupno 12 miliona dinara dodeljena lokalnoj radio-televiziji u vlasništvu Radojice Milosavljevića, kruševačkog biznismena koji je vlasnik osam regionalnih televizija, i koji je kako se navodi, neskriveno blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

U Nišu su ove godine više od četiri petine ukupno raspodeljenih 78,5 miliona dinara dobili mediji koji su vlasnički i uređivački bliski vlastima i SNS. Medijima porodice Radomirović pripalo je 29 miliona, medijima porodice Gašić 14,4 miliona, dok je Niška televizija, u zajedničkoj svojini te dve porodice dobila 14,4 miliona“, piše u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…