1. Početna
  2. Društvo
  3. NUNS: Neopravdane optužbe SNS protiv Olivere Kovačević

NUNS: Neopravdane optužbe SNS protiv Olivere Kovačević

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenjuje da je potpuno neopravdana i neprihvatljiva optužba Srpske napredne stranke da se urednica RTS Olivera Kovačević „brutalno politički meša“ u istražne radnje koje preduzima policija po nalogu Tužilaštva, te da je cilj ove kritike disciplinovanje novinara.

Posebno je opasna tvrdnja SNS da je ta stranka “bila apsolutno u pravu kada je izražavala sumnju u objektivnost i nepristrasnost pojedinih čelnika javnog servisa“. Olivera Kovačević je juče izjavila da „bi bilo razumno da na informativni razgovor u policiju budu pozvani i urednici TV Pink i Informera, a ne samo urednici i vlasnik Kurira“.

NUNS takođe izražava očekivanje da istraga povodom uznemiravajućih tvrdnji i optužbi u javnom obračunu TV Pinka i Informera, s jedne strane, i Kurira, s druge, neće biti selektivna.

Ustav, domaće zakonodavstvo i međunarodne konvencije garantuju slobodu mišljenja i izražavanja, a bilo kakvi politički, partijski ili ekonomski pritisci na slobodu govora nedopustivi su u jednom demokratskom društvu.

NUNS pozdravlja stav predstavnice OEBS za slobodu medija Dunje Mijatović da premijer Aleksandar Vučić i sve ostale državne strukture moraju da urade sve što je u njihovoj moći kako bi prestale pretnje novinarima.

Naravno da postoji i odgovornost novinara za izgovorenu i pisanu reč, zato mislim da je vrlo bitno da se time, odnosno novinarima koji ne poštuju novinarski kodeks, bave samoregulatorna tela“, ukazuje Dunja Mijatović.

Izvor: Nezavisno udruženje novinara Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…