NUNS: Neophodno zaustaviti učestalo zastrašivanje novinara i redakcije TV N1

TV N1

Beograd, 15. oktobar 2019 . – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je najnoviji incident usmeren protiv TV N1 i pozvalo nadležne policijske i tužilačke organe, a pre svih najviše nosioce vlasti, da preduzmu sve što je neophodno da bi se zaustavilo učestalo zastrašivanje novinara i redakcije te televizije.

U saopštenju se ocenjuje da najviši državni funkcioneri i članovi rukovodstva vladajuće Srpske napredne stranke, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, krajnje malicioznim, potcenjivačkim, diskriminatornim i uvredljivim izjavama protiv TV N1 inspirišu i ohrabruju neprijateljsko ponašanje prema tom mediju.

Uprkos deklarativnim izjavama ključnih aktera najviših funkcionera o garantovanim novinarskim i medijskim slobodama u Srbiji, odavno je potpuno očigledno da su novinari i redakcije čija uređivačka politika nije po volji vlasti izloženi raznim oblicima zastrašivanja i ugrožavanja njihove profesionalne i fizičke sigurnosti“, ukazuje NUNS.

Sinoć su dvojica muškaraca u dvorište TV N1 ubacila oko 500 letaka na kojima je pisalo: „Republika Srbija doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg“.

Prošle nedelje blizu ulaza u dvorište N1 bila je postavljena improvizovana rampa i tabla s natpisom: „Napuštate Republiku Srbiju, dobrodošli u Luksemburg“, a pre manje od mesec dana na ogradi gradilišta pored TV N1 takođe je osvanuo plakat sa porukom: „Republika Srbija – doviđenja, N1 – dobrodošli u Luksemburg“.

Sve navedeno ukazuje da je reč o organizovanoj akciji čiji je cilj zastrašivanje članova redakcije i pritisak na uređivačku politiku TV N1, navodi NUNS.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…