NUNS i NDNV se žalili Povereniku jer Politika i Večernje novosti nisu dostavili tražene informacije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) uputili su žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog toga što od dnevnih listova koji se nalaze (i) u državnom vlasništvu, Politike i Večernjih novosti, nisu u zakonski predviđenom roku dobili podatke koje su zahtevali na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

NUNS i NDNV uputili su početkom februara zahtev Politici i Večernjim novostima da obelodane informacije o visini zarada rukovodećih ljudi ovih listova, odnosno preduzeća koji su njihovi osnivači.

Zahtevi za pristup informacijama od javnog značaja odnosili su se i na zarade, po svim osnovama, i biografije članova upravljačkih tela Kompanije Novosti i Politika novine i magazini.

NUNS i NDNV su u januaru uputili javni poziv Politici i Novostima da ove informacije učine javnim, kao i da predoče javnosti informaciju o tome ko je, pored države, njihov vlasnik.

I Večernje novosti i Politika odlučili su da ove podatke do danas drže skrivenim od javnosti, čime su po našoj proceni prekršili Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, s obzirom na to da država ima značajan vlasnički udeo u ovim firmama.

NUNS i NDNV smatraju da su ovi podaci veoma bitni jer građani treba da ih imaju kako bi razumeli u kojoj meri je država prisutna u upravljanju i nadzoru poslovanja, da li može da utiče na uređivačku politiku, odnosno da li ima mehanizme zaštite svojih, odnosno interesa građana u ovim kompanijama.

NUNS i NDNV takođe smatraju da ove informacije ne smeju da budu skrivene od javnosti, pogotovo s obzirom na činjenicu da su u pitanju kompanije koje su pozitivno diskriminisane u odnosu na sve druge medije u državnom vlasništvu, koji su prošli kroz proces privatizacije.

Izvor: Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…