NUNS i NDNV najoštrije osuđuju napad na ekipu TV Apatina

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od nadležnih organa da najoštrije kazne osobe koje su u subotu u selu Prigrevica napale, vređale i ponižavale naše kolege sa TV Apatin, upućujući im i ozbiljne pretnje.

Ovaj incident koji se desio na stadionu FK Bratstva u Prigrevici, a čiji snimak je moguće videti i na internetu, predstavlja i diskriminaciju i najgrublje kršenje prava i dostojanstva novinara i snimatelja, kao i protivzakonito onemogućavanje rada.

 Dodatno zabrinjava činjenica da ovaj incident, po svemu sudeći, ima i političku pozadinu, odnosno da su ga proizveli pripadnici Srpske napredne stranke, nezadovoljni radom ovog medija.

  NUNS i NDNV podsećaju da po članu 138. stav 3. Krivičnog zakonika napad na novinare smatra napadom (preciznije, lice koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja) na službeno lice i da je za to predviđena kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina.

 Ukoliko incident u Apatinu ne bude imao sudski epilog i proizveo primerenu kaznu za napadače – javnosti će biti poslana poruka da je dozvoljeno svoje nezadovoljstvo izveštavanjem medija iskazivati – uvredama, verbalnim i fizičkim nasiljem.

Izvor: NUNS i NDNV

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…