NUNS: Nadležni organi da sankcionišu napadače na novinare tokom Europrajda

NUNS

Beograd, 18. septembar 2022. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozdravilo je odluku Višeg javnog Tužilaštva da preduzme sve mere da se otkriju i procesuiraju oni koji su se tokom Europrajda nasilno ponašali.

NUNS je upitao zašto su baš pojedini policajci ometali novinare, iako je Više javno tužilaštvo, par sati uoči okupljanja, dalo nalog policiji i osnovnim javnim tužilaštvima da odrede zadržavanje do 48 sati svima koji izvrše napad na novinare dok izveštavaju sa manifestacija u Beogradu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije apelovalo je da novinari i ostali medijski profesionalci, uoči okupljanja, budu jasno i vidno obeleženi ‘press“ markerima, i da kod sebe imaju istaknutu novinarsku legitimaciju, te da u datim situacijama obavezno poštuju uputstva koja im budu data od strane službenika policije„, navedeno je u saopštenju.

NUNS je pozvao sve novinare, ukoliko su na bilo koji način bili ometani u radu, a to do sada nisu zabeležili, da se jave toj organizaciji.

Uprkos tome, NUNS se zahvaljuje ostalim policajcima, što su u teškim okolnostima brzo reagovali, često i sami bili izloženi gnevu protestanata i uglavnom omogućili da novinari obavljaju svoj posao.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…