NUNS: Milica Šarić na čelu Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)

Milica Šarić

Beograd, 03. avgust 2022. – Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku Branka Čečena na mesto upravitelja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, i na njegovo mesto imenovao Milicu Šarić, dosadašnju glavnu urednicu CINS-a.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je neprofitna nevladina organizacija, posvećena istraživačkom novinarstvu, čiji je osnivač NUNS.

Branko Čečen je na čelo CINS-a došao 2010. godine i u prethodnih 12 godina utemeljio je pouzdanu i respektabilnu redakciju, koja je za svoje istraživačke tekstove zaslužila brojne domaće i međunarodne nagrade.

S obzirom da su redakciju uvek činili uglavnom mladi novinari, Čečen je tokom mandata izveo na novinarski put brojne koleginice i kolege, koji su danas poznata i priznata novinarska imena.

Članovi Izvršnog odbora NUNS-a i zaposleni u Sekretarijatu našeg udruženja i Centru za istraživačko novinarstvo Srbije žele mu sreću u daljem radu, uvereni da će i na novom poslu istrajavati u poštovanju Kodeksa i novinarskih standarda.

Milica Šarić je do sada obavljala funkciju glavne urednice CINS-a i IO NUNS-a smatra da je ona logični izbor za naslednicu Branka Čečena, s obzirom da je i sama učestvovala u etabliranju CINS-a kao jednog od najpoznatijih i najpouzdanijih nezavisnih medija u Srbiji.

Nova upraviteljka se bavi istraživačkim novinarstvom i proverom činjenica (fektčekingom) od 2012. godine, a od oktobra 2018. je glavna i odgovorna urednica CINS-a. U 2017. godini dobila je EU nagradu za najbolju mladu istraživačku novinarku u Srbiji.

Deo je istraživačkog tima koji je iste godine osvojio Evropsku novinarsku nagradu za istraživačko novinarstvo za seriju članaka o neuspeloj borbi protiv korupcije u Srbiji, kao i nagrade „Anthony Lewis“ za izuzetnost u izveštavanju o vladavini prava i „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…