NUNS: Koalicija za slobodu medija osudila napade na portal Južne vesti

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Beograd, 31. mart 2021. – Koalicija za slobodu medija upozorila je danas da se i posle svih prijava i apela u javnosti, u koje su se uključili i građani i čitaoci, plagirani sajt koji je kopija niškog nezavisnog medija Južne vesti još postoji, radi i nastavlja da obmanjuje javnost, te plasira neistine o članovima stvarne redakcije, objavilo je NUNS.

Početkom februara taj sajt se pojavio na adresi www.južnevesti.info i predstavlja očigledan plagijat već dobro poznatog lokalnog medija iz Niša Južnih vesti.

Jedino što se razlikuje na ova dva sajta je sadržaj, jer plagirane Južne vesti ne izveštavaju u javnom interesu, niti poštuju Kodeks novinara Srbije, već su deo propagandne mašinerije postavljene od strane aktuelne vlasti, koja služi za diskreditovanje novinara i neistomišljenika, ističe se u saopštenju NUNS.

Koalicija je osudila crtanje mete glavnoj i odgovornoj urednici Južnih vesti Gordani Bjeletić, koju lažni portal optužuje da „laže i manipuliše informacijama“ i „ima zadatak da sruši Srpsku naprednu stranku sa vlasti u Nišu“.

Agresivna kampanja protiv Bjeletić usledila je nakon ukazivanja pravih Južnih vesti na diskriminatorsko ponašanje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, koja je rekla da „neće više davati nikakve izjave za medije koji dodatno komentarišu te izjave“.

„Ovo nije prvi put da u internet prostoru Srbije vidimo pojavu nekredibilnih medija, bez impresuma, kontakta i označenih vlasnika. Ovakvi sajtovi niču svakodnevno i njihova jedina svrha je orkestrirana kampanja protiv targetiranih neistomišljenika. Tim kampanjama oni crtaju mete i ugrožavaju bezbednost građana Srbije i tako postaju širi bezbednosni problem, ne samo novinarski“, ističe se u saopštenju.

Ističe se da su krađom identiteta već dobro poznatog medija prekršeni i zakoni i propisi Srbije, pa je pitanje, „kako je moguće da ovaj medij i dalje radi i kako nije trpeo posledice, pa ni nakon što su protiv odgovornih lica podnete dve tužbe“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…