NUNS i NDNV: Krivična odgovornost za članove UO i direktora RTV-a

NUNS/NDNV

Beograd, Novi Sad, 30. januar 2018. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) su ocenili da uručivanje otkaza programskom direktoru Radio-televizije Vojvodina (RTV) Slobodanu Arežini, uprkos pravosnažnoj i izvršnoj odluci suda,

Novinarska udruženja smatraju da to nije samo medijski već veoma ozbiljan institucionalni i politički problem koji se može rešiti jedino smenom i odgovarajućim krivičnim postupcima protiv članova Upravnog odbora i generalnog direktora te medijske kuće Miodraga Koprivice.

NUNS i NDNV smatraju da nepoštovanje pravosnažne sudske odluke, kakva je odluka Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je naloženo da se Arežina vrati na mesto programskog direktora pokrajinskog javnog servisa, predstavlja ozbiljno krivično delo, koje je u ovom slučaju i demontracija političkog nasilja i izrugivanje građanima Srbije i njenim evropskim integracijama.

"Otkaz ugovora predstavlja i pokušaj da se novim nezakonitostima prikriju ranija kršenja zakona u ovoj medijskoj kući, a s obzirom da postoji evidentan kontinuitet protivzakonitog delovanja, i to ne samo u smislu političke instrumentalizacije i partijskog kadrovanja, već i ukupnog poslovanju, o čemu su izveštavali mediji – NUNS i NDNV pozivaju Državnu revizorsku instituciju da uradi celokupnu reviziju poslovanja RTV-a, odnosno reviziju finansijskih izveštaja, reviziju pravilnosti i svrsishodnosti poslovanja", navodi se u saopštenju novinarskih udruženja.   

Dodaje se da je "ovako bahato i beskrupulozno izigravanje zakona i sudskih presuda nezamislivo u civilizovanim državama, i stoga NUNS i NDNV očekuju javnu reakciju i resornog ministarstva, ali i drugih visokih predstavnika vlasti, kao i predstavnika međunarodnih institucija koje deluju u Srbiji".

Odsustvo reakcije će, kako je ocenjeno, "biti veoma rečito".

NUNS i NDNV su podsetili da misija javnih medijskih servisa jeste zaštita javnog interesa, kao profesionalno i potpuno informisanje građana, a da u Srbiji građani, finansirajući rad javnih servisa "finansiraju interese partija na vlasti, zakulisne grupe i moćnike koji smatraju da su iznad zakona i koji suštinski rade protiv interesa građana".

"Po svemu sudeći, građani će finansirati i sudske odštete koje će RTV morati da isplati po okončanju sudskih porcesa koji se protiv ove medijske kuće vode zbog kršenja zakona", upozorili su NUNS i NDNV.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…