NUNS i NDNV kritikuju policiju zbog prebijanja novinara

Predrag Blagojević

 Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su danas hitno pokretanje postupka protiv policajaca koji su pretukli niškog novinara Predraga Blagojevića.

 
Dva novinarska udruženja navela su u saopštenju da su zaprepašćena policijskom torturom i postupkom policajaca koji su zloupotrebili položaj i pretukli novinara.
 
Predraga Blagojevića je u noći između subote i nedelje na festivalu "Nišvil" priveo policajac i vodeći ga do "marice", dvaput ga udario u glavu.
 
Kako su navodi u saopštenju, Blagojević se na zahtev policajca legitimisao pokazujući novinarsku legitimaciju i objasnio da kod sebe nema ličnu kartu, posle čega je policajac više puta ponovo "Šta se praviš pametan". 
 
Ukazali su da je Blagojević uzeo telefon da pozove nekog kako bi potvrdio njegov identitet, ali da mu je policajac uzeo mobilni i stavio ruke na leđa.
 
Udruženja navode da je načelnik Policijske uprave u Nišu Srđan Grekulović izjavio je da je veoma iznenađen ovim što se dogodilo i da moraju da se ispitaju najsitnije pojedinosti.
 
Podsetili su da to nije prvi put da niški policajci zlostavljaju Blagojevića. Pre nekoliko godina su ga držali u policijskom podrumu bez prozora i svetla, bez toaleta i vode, sa izgovorom da proveravaju njegov identitet.
 
Izvor: Beta
Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…