1. Početna
  2. Društvo
  3. NUNS i Istinomer nezadovoljni objašnjenjem Komunalne policije

NUNS i Istinomer nezadovoljni objašnjenjem Komunalne policije

Komunalni policajci su postupali na osnovi zakonskih ovlašćenja i nisu upotrebljavali sredstva prinude – suština je odgovora Komunalne policije Beograda na zajedničku pritužbu redakcije sajta Istinomer i Nezavisnog udruženja novinara Srbije na postupanje komunalnih policajaca prema novinarskoj ekipi Istinomera, 25. septembra, na Savskom keju u Beogradu.

NUNS i Istinomer ostaju pri navodima u zajedničkoj pritužbi protiv komunalnog policajca Srđana Ilića zbog ometanja i primene sile prema novinarima. Takođe, ostajemo pri stavu da su komunalni policajci u ovom slučaju “prekršili prava i slobode novinara i medija koja su zagarantovana Ustavom i zakonima Republike Srbije, kao i brojnim međunarodnim konvencijama”.

U odgovoru koji je potpisao načelnik Komunalne policije Beograda Nikola Ristić navodi se da su 25. septembra na Savskom keju komunalni policajci “postupajući po prijavi koja se odnosila na izvođenje građevinskih radova, rasut građevinski materijal i prljanje šetališta, na prostoru na kome se izvode građevinski radovi, uočili više lica bez zaštitne opreme koja su se predstavila kao novinari, a kao razlog svog boravka na gradilištu navela su snimanje reportaže”.

Tom prilikom pomenutim licima je saopšten razlog dolaska komunalnih policajaca i izdato im je usmeno naređenje da napuste gradilište kako zbog lične bezbednosti, tako i zbog ometanja radova koji su bili u toku. Na izdato naređenje zatečena lica su se oglušila, zbog čega im je zatražena lična karta kako bi im se proverio njihov identitet”, stoji u obaveštenju Komunalne policije.

Dodaje se da su “dva lica odbila da komunalnim policajcima stave na uvid svoja lična dokumenta, čime su ometali, odnosno sprečavali komunalne policajce u obavljanju svojih poslova, što predstavlja prekršaj iz člana 43. Zakona o komunalnoj policiji, o čemu su komunalni policajci istog dana sačinili službene beleške i zapisnike”. Na osnovu toga, kako se objašnjava, Komunalna policija je protiv članova ekipe Istinomera podnela zahtev za pokretanje postupka nadležnom prekršajnom sudu.

NUNS i Istinomer podsećaju da je novinarki i snimateljima sajta Istinomer Komunalna policija zabranila snimanje ispred restorana “Savanova” i napisala im prekršajne prijave uz obrazloženje da su “ulaskom na gradilište ometali službeno lice u obavljanju dužnosti”. Ekipi Istinomera, koja je snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, najpre je iz restorana “Savanova” poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta. Pošto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca, koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradilište. Nakon toga, na šetalištu se pojavilo još sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i fotoreporteru Istinomera, kao i Dobrici Veselinoviću.

Prilikom legitimisanja, komunalni policajac Srđan Ilić se bez bilo kakvog povoda novinarima Istinomera i Veselinoviću, obraćao sa nepoštovanjem, povišenim i drskim tonom, narušavajući im dostojanstvo, a što se jasno vidi na video snimku. Takođe, Ilić je, bez bilo kakvog pravnog i zakonskog osnova zahtevao da se oprema za snimanje isključi i da se novinarska ekipa udalji, upućujući indirektne ali veoma jasne pretnje da će im u suprotnom oštetiti kameru.

Takođe, podsećamo da u vreme kada je Komunalna policija zabranila rad ekipi Istinomera, na Savskom šetalištu nije bila istaknuta bilo kakva zabrana kretanja ili snimanja, i da je istovremeno više građana šetalo pored reke bez zaštitne opreme, što se i vidi na snimku. Takođe, ni sami komunalni policajci, kao ni načelnik Komunalne policije Nikola Ristić i njegov zamenik Darko Vujisić, koji su u to vreme bili na Savskom šetalištu, nisu imali zaštitnu opremu. U članu 19. Zakona o komunalnoj policiji ističe se da je “pre provere identiteta komunalni policajac dužan da upozna lice sa razlozima provere identiteta”, a to ovog puta komunalni policajci nisu učinili.

Podnosioci pritužbe – NUNS i Istinomer nemaju pravo žalbe na obaveštenje Komunalne policije i ostaje im, eventualno, pravo podnošenja krivične prijave.

NUNS i Istinomer očekuju reakcije Zaštitnika građana i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.kojima smo uputili pritužbe.

Izvor: NUNS/Istinomer

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…