NUNS dodelio nagrade za istraživačko novinarstvo

NUNS

Beograd, 8. maj 2018. – Nagradu NUNS za najbolji televizijski ili radio prilog istraživačkog novinarstva večeras je dobio Milan Nešić za seriju "Fantomski graditelji u 'Činovničkoj koloniji'", emitovan na Radiju Slobodna Evropa septembra i oktobra 2017. godine.

Nagrade za istraživačko novinarstvo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je, u saradnji s Ambasadom SAD, dodelilo po 13. put.

Nagrada za najbolji prilog u štampanim medijima pripala je Saši Stojkoviću za seriju tekstova za novine "Vranjske" u vreme gašenja tog nedeljnika, od jula do septembra 2017. godine.

Odlukom žirija, nagrada za najbolji onlajn prilog pripala je Bojani Pavlović za tri istraživačke priče o ministru odbrane Aleksandru Vulinu i o slučaju "tetke iz Kanade", objavljene na portalu KRIK septembra i oktobra 2017. i januara 2018. godine.

U konkurenciji je bilo pedesetak novinara, s 115 medijskih tekstova i priloga.

Žiri su činili novinari Slobodan Arežina, Danica Vučenić, Milorad Ivanović i Veljko Popović.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot je pri uručenju nagrada koje je bilo na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, pozdravio trinaestogodišnje napore NUNS-a, kako je rekao, za slobodu i nezavisnost medija i jačanje prava novinara u Srbiji.

"Energični i slobodni mediji su kao Sunčeva svetlost koja pročišćava demokratsko društvo od koruptivnih i neumerenih postupaka vlasti, stoga SAD podržava ove nagrade", kazao je ambasador.

Ambasador je dodao da je, po izveštaju "Fridom hausa" za 2018. godinu, opala sloboda medija u Srbiji i da je to jedina zemlja u regionu u kojoj postoji trend slabljenja demokratije.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić ocenio je da danas nije lako biti novinar u Srbiji gde je etika "degradirana do nivoa mane".

"U zemlji koju odlikuje atmosfera nezameranja, u sistemu u kojem javna reč nužno garantuje posledice, biti novinar nije preporučljivo. Ali Srbija je zemlja paradoksa gde je pomalo ekskluzivno biti novinar, biti hrabar i zastupati javni interes u društvu kojim dominira virus straha", rekao je Lekić i dodao da biti novinar danas u Srbiji znači biti drugačiji od drugih.

U užem ovogodišnjem izboru za nagradu u konkurenciji priloga na elektronskim medijima bili su i Sonja Kamenković, za emisije iz serije Insajder "Javna preduzeća, tajne zloupotrebe", na televiziji N1 juna 2017. godine, i Ruža Helać za emisiju "Ivanje u našoj opštini nema zakona" nezavisne produkcije "Vojvođanska zelena inicijativa", iz marta 2018. na televiziji Naša.

U užem izboru za najbolji prilog u štampanim medijima bili su i Aleksandra Popović za seriju tekstova o bezbedonosnom propustu u regulaciji avio-saobraćaja u Srbiji, objavljenu u listu "Danas" jula i avgusta 2017. godine, i Kristina Demetar Filipčev za seriju tekstova o ekološkom problemu u opštini Bečej, iz februara i marta 2018. godine u nedeljniku "Bečejski mozaik".

Kandidati za ovogodišnju nagradu u konkurenciji onlajn priloga bili su i Slobodan Georgiev za tekstove o divljoj gradnji na Kopaoniku objavljene na sajtu BIRN-a u novembru 2017. i martu 2018. godine, Dina Đorđević i Vladimir Kostić za tekst "Male hidroelektrane Država i firme povezane sa Vučićevim kumom najviše profitiraju", objavljen na sajtu CINS-a u februaru 2018. godine i novinari BIRN-a za tekst "Tragom Kojota Kako je mitraljez srpske Zastave završio u Siriji", objavljen na sajtu Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u maju 2017. godine.

Nagrada NUNS-a za najbolje novinarske istraživačke priloge ustanovljena je 2006. godine.

 

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…