NUNS: Diskriminatorski odnos direktora novopazarske bolnice prema novinarima

Meho Mahmutović

Beograd, 20. avgust 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je kritikovalo v.d. direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru, Meha Mahmutovića.

Mahmutović nezavisnim novinarima i medijima onemogućava pristup informacijama od javnog značaja i ne poziva ih na konferencije za medije.

NUNS u saopštenju navodi da je Mahmutović u sredu održao konferenciju za medije na koju je pozvao samo dva, kako ocenjuje, „njemu podobna medija„.

 Udruženje podseća da je Mahmutović po izboru za vršioca dužnosti direktora pre dve godine, ukinuo portparola Bolnice. Od tada se javnosti u ime te zdravstvene ustanove obraća samo on, isključivo posredstvom odabranih medija, čime ostale redakcije i dopisništva ostaju uskraćeni za pravovremene informacije.

„Ta protivzakonita praksa v.d. direktora posebno je postala problematična nakon izbijanja epidemije korona virusa, jer su brojni novinari do važnih informacija o zdravstvenoj situaciji u Novom Pazaru dolazili veoma teško, naknadno i preko nezvaničnih izvora„, ukazuje NUNS u saopštenju.

Udruženje navodi da Član 4. Zakona o javnom informisanju i medijima kaže da je „zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja“ i da se „ne sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija„.

NUNS je saopštio da se zbog „evidentnog kršenja Zakona“ javno pridružio zahtevu novopazarskih lekara koji traže smenjivanje Mahmutovića, smatrajući ga najodgovornijim za lošu organizaciju rada službi Opšte bolnice, te je Novi Pazar postao žarište infekcije.

NUNS je pozvao ministra zdravstva Zlatibora Lončara da „javno podseti sve rukovodioce zdravstvenih ustanova u zemlji da im zakon i etika nalažu da svim novinarima, bez izuzetaka, a samim tim i svim građanima, pruže istinite, verodostojne i pravovremene informacije„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…