Novogodišnji pritvori zbog korupcije

Jednovremeno hapšenje osumnjičenih za korupciju iz nekoliko različitih slučajeva zloupotreba, od kojih su neke stare desetak godina, protkano ministarskom konferencijom za štampu i najavama iz tabloida, ukazuje na to da borba protiv kriminala nije bila jedino važna.

To je na određeni način potvrdio i Zlatko Pantelić iz Uprave kriminalističke policije, u Vestima B92. On je rekao da „su postojale složene istrage za koje je bilo potrebno vreme da se prikupe dokazi koji bi bili dovoljni da tužioci pokrenu postupak, da je tajming hapšenja određen da bi se, na osnovu preporuka i Evropske komisije i Vlade Srbije poslala jedna preventivna poruka svim direktorima javnih preduzeća predstavnicima lokalne samouprave, predstavnicima privatnih preduzeća koji rade sa državnim organima da svoje delatnosti obavljaju u okviru zakona i da će onda sve biti u redu.

On je takođe naglasio da je „ispred Vlade Srbije napravljen akcioni plan za borbu protiv korupcije koji znači zajediničko delovanje tužilaštva i policije“.

Verovatnoća da sve istrage nepovezanih slučajeva mogućih zloupotreba budu okončane istoga dana je nikakva. Evropska komisija jeste konstatovala i ove godine, kao i prethodnih, nedostatak rezultata u borbi protiv korupcije, i to nedostatak konačnih osuda.

Drugim rečima, hapšenja i pritvori tu svakako neće biti dovoljni, kao što nisu bili ni oni koji su izricani nakon policijskih akcija od pre dve, pet ili deset godina. Dovoljno je uporediti medijski najeksponiranije slučajeve sa ishodom kasnijih sudskih postupaka i videti da u sistemu nešto ne štima, bilo da je u pitanju nepostojanje krivičnog dela od samog početka, manjak dokaza ili opstrukcija u kasnijim fazama krivičnog postupka.

Ali, šta god EK mislila o ovoj akciji i bez obzira na to koliko je Vlada kao političko telo bila umešana u njeno planiranje, poruka je upravo suprotna onoj koju bi trebalo poslati. Policija je poručila da goni korupciju onda kada to zatraži neki spoljni autoritet, što se isto tako može čitati i kao da se korupcija ne goni sve dok ne stigne takav zahtev (ili makar odobrenje).  

Izvor: Transparentnost Srbija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…