Novo izdanje Ilustrovane istorije beogradskih kafana u Arhipelagu

Ilustrovana istorija beogradskih kafana

Beograd, 25. decembra 2018. – Novo izdanje Ilustrovane istorije beogradskih kafana, čiji su autori Boris Belingar i Boško Mijatović, objavljeno je u izdanju Arhipelaga.

Prvo izdanje ove jedinstvene i ekskluzivne knjige o manje poznatoj svakodnevnoj istoriji Beograda od početka XIX veka do početka Drugog svetskog rata, kojom je započela Arhipelagova edicija Vreme, naišlo je na odličan prijem kod čitalaca i u medijima.

Ilustrovana istorija beogradskih kafana, na 250 strana velikog formata, u tvrdom povezu i u kolornoj štampi, donosi obilje nepoznatih činjenica, uzbudljivih epizoda, kao i mnoštvo ekskluzivnih fotografija proisteklih iz dugogodišnjih istraživanja dvojice vrsnih hroničara Beograda. Mnoge fotografije prvi put se objavljuju u ovoj knjizi zahvaljujući kojoj je obnovljeno i sećanje na čitav niz kafana koje su obeležile pojedine delove beogradske istorije. Otuda je Ilustrovana istorija beogradskih kafana knjiga o Beogradu koga više nema i o Beogradu čije tragove nedovoljno poznajemo i primećujemo.

Uzbudljiva istorija  privatnog i javnog, kulturnog i društvenog, ekonomskog i političkog života u Beogradu i Srbiji od početka XIX veka do početka Drugog svetskog rata predstavljena je u ovoj nesvakidašnjoj knjizi kroz priču o kafanama i hotelima koji su u to vreme postojali u Beogradu.

Autori taj vremenski raspon obeležavaju sintagmom „od Turskog hana do Aero kluba“.

Po kafanama, smenama uticaja u njihovim kartama pića i hrane, po muzičkim stilovima koji se menjaju, po promenama u njihovoj društvenoj ulozi, kao i u samom stilu uređivanja, autori prate dublje društvene, ekonomske i kulturne promene u Beogradu i Srbiji u uzbudljivih 150 godina moderne srpske istorije.

Ilustrovana istorija beogradskih kafana pokazuje kako su kafane u Beogradu u XIX veku, pa sve do početka četrdesetih godina XX veka bile „najvažniji prozor u svet“, mesto javnog i privatnog života, mesto gde se osnivaju i gde deluju političke stranke, mesto gde se održavaju izbori i vode najžešće političke borbe, ali i mesto gde se stvara kulturna istorija i gde se, pored slavnih pisaca koji su obeležili život nekih kafana, pojavljuju prva pozorišta, prvi bioskopi ili prva džez muzika u Beogradu i Srbiji.

Gotovo svih predsednici srpskih vlada u XIX veku, kao i mnogi ministri, pa i čak i pojedini vladari bili su vlasnici nekih od beogradskih kafana.

Čitav javni život odvijao se u kafanama koje su bile jedinstvena pozornica događaja i aktivnosti. U kafanama su započinjali brojni društveni procesi i u njima su nastale brojne informacije. Svoje kafane u tom vremenu imaju i političke stranke i poznate javne ličnosti. Neke kafane ostale su poznate kao mesto zabave i neponovljivih uživanja. U drugima su opet bila neformalna sedišta obaveštajnih službi ili zavereničkih organizacija.

Neke od najuzbudljivijih ili najzanosnijih priča iz moderne istorije Beograda čitalac će pronaći u ovoj knjizi o beogradskim kafanama i hotelima, od kojih većine više nema dok je jedan broj i dalje aktivan pod istim imenom. Neke beogradske kafane se i dalje uporno nalaze na svojim istorijskim adresama.

Želeli smo da na osnovu bogatstva prikupljenih fotografija, arhivske građe, sećanja starijih i ondašnjih novinskih tekstova i reklama popravimo naše poznavanje kafanske istorije: da dosta poznatog samo potvrdimo, da podosta novog saznamo, pa tako i dopunimo korpus poznatog, ali i da ispravimo dosta toga netačnog što se nagomilalo u beogradskoj kafanologiji. Posebno nam je bilo dragoceno otkrivanje jednog potpuno zaboravljenog sveta, dobrim delom sasvim običnih, pa i nepoznatih kafana, onih tipično starobeogradskih, iz kraja, na ćošku“, kažu Boris Belingar i Boško Mijatović u predgovoru ovoj retkoj knjizi.

Belingar i Mijatović su na osnovu opsežnih dugogodišnjih istraživanja rekonstruisali istoriju najvažnijih beogradskih kafana i hotela u XIX  i u prvoj polovini XX veka. Tako je istorija kafana i biografija čitavog niza upečatljivih i neobičnih ličnosti koje su na najrazličitije načine obeležili istoriju i svakodnevicu Beograda u trajanju od jednog ipo veka.

Drugo izdanje knjige Ilustrovana istorija beogradskih kafana sadrži poklon za čitaoce – CD sa izborom autentične muzike iz beogradskih kafana tog vremena.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…