Novinska agencija AP prihvatila jurisdikciju ruskog Saveta za štampu

Associated Press

Njujork, 17. septembar 2019. – Novinska agencija Asošijeted Pres (AP) prihvatila je jurisdikciju ruskog Saveta za štampu u sporu između te medijske kuće i Izborne komisije Rusije, objavio je AP.

Spor je nastao oko priče od 29. avgusta dopisnika iz Moskve, koji se u osnovi naslanja na intervju sa predsednicom izborne komisije Elom Pamfilovom.

Pošto je tekst objavljen, Pamfilova se žalila na netačnosti u priči, kao i to da AP nije objavio video ili transkript celog intervjua, koji je trajao sat vremena.

Odgovarajući na žalbu, AP je objavio pojašnjenje priče, ali Izborna komisija time nije bila zadovoljna i obratila se Savetu za štampu, medijskom temu za samoregulaciju.

Savet je saopštio da će razmotriti žalbu 26. septembra i zatražio izjašnjene AP da li prihvata njihovu jurisdikciju, sa čime se novinska agencija saglasila i najavila da će na slušanje poslati svog predstavnika.

AP ostaje uz svog novinara Nataliju Vasilevu, saopštila je portparolka agencije Loren Iston.

Iston je ukazala da AP ni u jednom trenutku nije dao indikacije da će u celosti objaviti video intervju sa predsednicom Izborne komisije ili objaviti transkript, preneo je FoNet.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…