1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Novinarska nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ uručena Snežani Čongradin

Novinarska nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ uručena Snežani Čongradin

Snežana Čongradin

Beograd –  Novinarska nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ koju dodeljuju istoimena fondacija i Nezavisno udruženje novinara Srbije uručena je novinarki dnevnog lista „Danas“ Snežani Čongradin.

Predsednik fondacije „Dušan BogavacFilip Mladenović rekao je da je tri decenije ova nagrada bila „iskrica u mračnom tunelu raznih režima koji su nastojali da uguše slobodu medija„.

Hrabrost dobitnika nagrade kao i onih koji su bili u užem izboru svedoče da nema predaje kad je reč o slobodi medija. Po cenu otkaza, batina i pretnji, uvek će u Srbiji biti profesionalnih novinara koji će saopštavati istinu, a ne propagandu„, rekao je Mladenović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da skoro dve decenije novinarka Snežana Čongradin hrabrim i etičkim angažmanom u svojim tekstovima i kolumnama iskazuje visok nivo profesionalizma i poštovanja novinarskog kodeksa.

U društvu teško obolelom od ekstremnih politika, svaki čin normalnosti, civilizovanosti i profesionalnosti izložen je pretnjama, uvredama, internet nasilju, pa i životnoj ugroženosti. Sve to nije sprečilo niti uplašilo ovogodišnju dobitnicu nagrade ‘Dušan Bogavac’„, rekao je Bodrožić i dodao da je ona svetao novinarski primer nepristajanja na manipulacije i relativizacije.

Snežana godinama piše o strašnim devedesetim, podseća na ratne zločine i zataškavanja najgorih dela protiv čovečnosti, prenosi svedočenja i ukazuje na ratnohuškačku prošlost ljudi koji su danas na vlasti na ovaj ili onaj način„, rekao je Bodrožić.

On je istakao da je novinarka zato blaćena i vređana, da trpi pretnje, ali nastavlja da podseća da društvo koje teži da se modernizuje mora prvo da kazni sve ratne zločine i ukaže na sve huškače i ratne  profitere.

Dobitnica nagrade je zahvalila žiriju rekavši da je ponosna jer novinar kad piše ne zna kome se obraća.

Ne znate koji doprinos dajete, krećete se u nedefinisanom prostoru i ne znate kakve posledice izazivate. Nagrada mi je satisfakcija da se ipak ne krećem u mraku„, rekla je Čongradin.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…