Novinarska nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ uručena Snežani Čongradin

Snežana Čongradin

Beograd –  Novinarska nagrada za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“ koju dodeljuju istoimena fondacija i Nezavisno udruženje novinara Srbije uručena je novinarki dnevnog lista „Danas“ Snežani Čongradin.

Predsednik fondacije „Dušan BogavacFilip Mladenović rekao je da je tri decenije ova nagrada bila „iskrica u mračnom tunelu raznih režima koji su nastojali da uguše slobodu medija„.

Hrabrost dobitnika nagrade kao i onih koji su bili u užem izboru svedoče da nema predaje kad je reč o slobodi medija. Po cenu otkaza, batina i pretnji, uvek će u Srbiji biti profesionalnih novinara koji će saopštavati istinu, a ne propagandu„, rekao je Mladenović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da skoro dve decenije novinarka Snežana Čongradin hrabrim i etičkim angažmanom u svojim tekstovima i kolumnama iskazuje visok nivo profesionalizma i poštovanja novinarskog kodeksa.

U društvu teško obolelom od ekstremnih politika, svaki čin normalnosti, civilizovanosti i profesionalnosti izložen je pretnjama, uvredama, internet nasilju, pa i životnoj ugroženosti. Sve to nije sprečilo niti uplašilo ovogodišnju dobitnicu nagrade ‘Dušan Bogavac’„, rekao je Bodrožić i dodao da je ona svetao novinarski primer nepristajanja na manipulacije i relativizacije.

Snežana godinama piše o strašnim devedesetim, podseća na ratne zločine i zataškavanja najgorih dela protiv čovečnosti, prenosi svedočenja i ukazuje na ratnohuškačku prošlost ljudi koji su danas na vlasti na ovaj ili onaj način„, rekao je Bodrožić.

On je istakao da je novinarka zato blaćena i vređana, da trpi pretnje, ali nastavlja da podseća da društvo koje teži da se modernizuje mora prvo da kazni sve ratne zločine i ukaže na sve huškače i ratne  profitere.

Dobitnica nagrade je zahvalila žiriju rekavši da je ponosna jer novinar kad piše ne zna kome se obraća.

Ne znate koji doprinos dajete, krećete se u nedefinisanom prostoru i ne znate kakve posledice izazivate. Nagrada mi je satisfakcija da se ipak ne krećem u mraku„, rekla je Čongradin.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…