„Novinarke protiv nasilja prema ženama“ apeluju na izveštavanje medija bez senzacionalizma

žrtva nasilja

Beograd, 27. mart 2021.  – Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ ponovila  je danas apel medijima da o tvrdnji glumice Danijele Štajnfeld da ju je silovao glumac Branislav Lečić izveštavaju bez senzacionalizma.

Povod za ovo saopštenje su naslovne strane listova današnjih izdanja tabloida.

Podsećamo uredništvo „Kurira“ da je vizuelna oprema teksta sastavni deo medijskog izveštavanja, te da objavljivanje fotografije iz predstave u kojoj su Štajnfeld i Lečić igrali, odnosno scene u kojoj mu ona sedi u krilu, može da odvrati mnoge žrtve od prijavljivanja seksualnog nasilja, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o „Srpskom Telegrafu“ i kolažu fotografija sa Instagrama Danijele Štajnfeld, grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ podseća da je, prema Kodeksu novinara Srbije, prećutkivanje činjenica izjednačeno sa iznošenjem neistina.

Navodni „vulgarni“ natpisi koje je Štajnfeld stavljala na Instagram deo su promocije jednog brenda, što se na njenom Instagramu vidi, ali je “Srpski Telegraf” to prećutao svojim čitaocima.

Međutim, sve i da Štajnfeld jeste žena koja ostavlja lascivne poruke i slika se u provokativnim pozama, to ne sme biti upotrebljeno protiv nje, jer se tako šalje poruka da žena može da bude žrtva samo ako je „idealna žrtva“, što je daleko od istine. Svaka žena je u riziku od seksualnog napada, bez obzira na bilo koju ličnu karakteristiku, i mediji su dužni da to uzmu u obzir prilikom izveštavanja o osetljivim temama, navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…