Novinarka Sanja Kljajić daje otkaz zbog cenzure na RTV-u

Sanja Kljajić

Novinarka Radio-televizije Vojvodine (RTV) Sanja Kljajić, jedna od liderki Pokreta Podrži RTV, podnela je rukovodstvu te medijske kuće zahtev za raskid radnog odnosa i saopštila da to čini zbog “cenzure” koja se, prema njenim rečima, na RTV-u sprovodi u poslednja tri meseca.

“Poslednja kap koja je prelila čašu je cenzurisanje priloga o radničkim pravima. Prvo su mi tražili da uradim prilog o tome kako posla u Srbiji ima, ali ljudi neće da rade. Rekla sam da ne mogu da uradim takav prilog i predložila sam da umesto toga uradim zbirnu temu o kršenju radničkih i ljudskih prava u fabrikama koje su otvorili strani investitori uz izdašnu pomoc države. Urednica se složila s tim, ali prilog nije emitovan”, kazala je Sanja Kljajić novinarima.

Prema njenim rečima, prilog ne samo da nije emitovan, već svega dva sata kasnije nije bilo ni traga od teksta i potpisa za emitovanje, što znači da je “neko to morao namerno da obriše, kako nikome ne bi palo na pamet da takvu priču emituje”.

Dodala je da to ne znači da će “staviti tačku” na borbu za javni servis i slobodu medija, jer RTV iz dana u dana samo potvrđuje tvrdnje Pokreta Podrži RTV o urušavanju programa.

“Mi taj program i dalje finansiramo i imamo pravo da zahtevamo da nam polažu račune, jer RTV je vlasništvo nas građana, a ne politički podobnih pojedinaca”, poručila je Sanja Kljajić.

U zahtevu za sporazumni prestanak radnog odnosa, u koji je Beta imala uvid, ova novinarka je navela da raskid radnog odnosa zahteva “zbog cenzure koja se već tri meseca sprovodi u Informativnoj redakciji RTV-a”, a koja je nastupila nakon što je Upravni odbor početkom maja meseca “nezakonito smenio” direktora programa Slobodana Arežinu, a potom i 14 urednika i voditelja dnevnih informativnih emisija.

Ona je u zahtevu, koji je upućen rukovodstvu te medijske kuće, navela i da joj je obustavljen rad na dokumentarno-istraživačkoj emisiji o pravosuđu u Srbiji, čije je emitovanje bilo planirano za septembar ove godine.

“U Informativnom programu RTV-a više nije moguće obavljati novinarski posao u skladu sa principima profesije i principima javnog servisa: istinito, objektivno i nepristrasno, nezavisno u odnosu na državu i komercijalne interese i isključivo u interesu javnosti”, navela je Sanja Kljajić.

Dodala je da su time prekršeni Zakon o javnim medijskim servisima i Zakon o javnom informisanju.

Izvor: Autonomija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…