Novinarka KRIK-a izložena maltretiranju zbog fotografisanja Danila Vučića

Savet Evrope

Beograd, 15. jun 2020. – Platforma Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara upozorila je da je novinarka KRIK-a Bojana Pavlović bila izložena maltretiranju kada je fotografisala sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića u društvu muškarca za kog se sumnja da je pripadnik organizovane kriminalne grupe.

Na sajtu Platforme se navodi da država Srbija do sada nije dostavila odgovor na to upozorenje.

Upozorenje je objavljeno u kategoriji „Maltretiranje i zastrašivanje novinara„, na inicijativu partnerskih organizacija Platforme „Evropski centar za slobodu štampe i medija“ i „Član 19„.

U upozorenju pod nazivom „Novinarka Bojana Pavlović maltretirana u prisustvu policije koja joj je zaplenila telefon“ navodi se da je ona 10. juna „fotografisala Danila Vučića dok je sedeo u kafiću s Aleksandrom Vidojevićem, kome se sudi za učešće u demoliranju noćnog kluba„.

Prema navodima Centra za istraživačko novinarstvo KRIK, policija je Vidojevića navodno označila kao člana Kavačkog klana. Dok je Pavlović odlazila, tri muškarca su je zaustavila, navodeći da su policajci. Ona je pokazala novinarsku legitimaciju i objasnila da je bila na zadatku, ali joj je rečeno da sačeka patrolu policije jer će verovatno biti privedena„, navodi se na sajtu Platforme Saveta Evrope.

Dodaje se da su muškarci od Pavlović zahtevali da izbriše sliku Danila Vučića i da je ona to učnila, ali da je prethodno već poslala slike KRIK-u.

Prišla su im dva muškarca, od kojih je jedan oteo njen telefon iz njenih ruku. Policija nije reagovala. Pavlović je rekla da je u jednom trenutku bila okružena petoricom muškaraca i da je zatražila da se pomere pošto se osećala ugroženo i nebezbedno„, piše u upozorenju.

Navodi se da je Vidojević sa još jednom osobom prišao grupi i da je tada policija otišla, ostavivši Pavlović samu s četiri muškarca.

Vidojević je muškarcu rekao da vrati mobilni telefon, on je to učinio i oni su otišli„, dodaje se u upozorenju Platforme Saveta Evrope.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…